Degelijke politieroman

Hanneke van den Berg

Matthew J. Arlidge schrijft voor Britse crimeseries en weet uit ervaring hoe belangrijk een goed verhaal, spanningsopbouw en aansprekende personages zijn.

Dat zie je terug in zijn debuut: een degelijke politieroman met een niet al te voorspelbare plot dankzij de wendingen. Alleen mag hij nog wat sleutelen aan zijn hoofdpersonage, inspecteur Helen Grace. Arlidge zet haar neer als een vrijgezelle, motorrijdende, harde vakvrouw.

Ze oogt ongenaakbaar en afstandelijk, daardoor krijgt men geen echte band met haar, ook als lezer niet. Benieuwd of dat wel lukt in de vervolgdelen. Elke buts of hoekige omgangsvorm is niet aangeboren maar door levenservaringen verkregen. Helen is duidelijk een product van een tragische jeugd. Mede hierdoor kan ze alleen ontspannen in hardhandige SM-afstraffingen.

In het Engelse Southampton worden mensen in willekeurige tweetallen ontvoerd, vastgehouden en uitgehongerd. Ze krijgen alleen een pistool met één kogel. Iene, miene, mutte: doden of gedood worden, kies maar. Als de één sterft, dan wordt de ander vrijgelaten.

De ontvoerder, die zelf zo buiten schot blijft, kickt op het feit dat de schutter meer zal lijden door schuldgevoel dan zijn gedode gelegenheidspartner. Het waarom van de dader lees je in de cursieve gedeeltes. Vertwijfeld zoeken Helen en haar team naar de dader en het verband tussen de slachtoffers.

Thriller

M.J.Arlidge: Iene miene mutte.

Vert. Herman van der Ploeg. Uitg. Boekerij € 18,95. Drie sterren

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.