Quartier lointain ****

Patrick van den Hurk

In het dromerige 'Quartier lointain' maakt een vijftiger een tijdreis naar zijn tienertijd. Kan hij nu wel voorkomen dat zijn vader zijn gezin in de steek laat?

Regie: Sam Garbarski. Met: Pascal Greggory, Léo LegrandMet kennis van nu ingrijpen in het verleden: dat wil iedereen wel eens. In 'Quartier lointain', een ingetogen verfilming van een mangastrip, lijkt het mogelijk als de gestreste vijftiger Thomas, getrouwd, twee kinderen, in de verkeerde trein stapt en in zijn geboortedorp belandt. Als hij flauwvalt op het kerkhof waar zijn moeder ligt begraven, wordt hij in 1967 wakker in het gezin waarin hij opgroeide. Hij is weer veertien, maar heeft het bewustzijn van de vijftiger die hij even ervoor nog was. Hij kent dus de toekomst. Als de tv beelden van de Berlijnse Muur toont, zegt hij tegen zijn vader, een joodse kleermaker met een verzetsverleden, dat die vast en zeker zal vallen.

Tegen zijn zusje zegt hij dat de mens over twee jaar voet op de maan zal zetten. Zijn toekomstkennis levert ook lastige dilemma's op: pleegt hij verraad aan zijn latere vrouw als hij nu een ander meisje kust? Van groter belang is de vraag of hij nu wel kan voorkomen dat zijn vader spoorloos verdwijnt.

'Quartier lointain', dat door het kabbelende tempo en de ijle muziek van Air de juiste licht vervreemdende sfeer heeft, begint met Thomas' wens om in het verleden in te grijpen, maar eindigt met aanvaarding van de loop der gebeurtenissen. Het geeft de film een therapeutisch tintje: de tiener hoeft het verleden niet meer te veranderen, omdat hij zijn vaders gedrag begrijpt.

Of 'Quartier lointain' recht doet aan de strip mogen mangaliefhebbers beslissen, maar de film kan uitstekend op zichzelf staan. Zoals eerder met 'Le tango de Rashevski', over perikelen in een joodse familie, en 'Irina Palm', waarin een oma (Marianne Faithfull) in een bordeel gaat werken om de operatie van haar kleinzoon te kunnen betalen, laat regisseur Sam Garbarski personages met zichzelf in het reine komen.

Jos van der Burg

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.