Onderzoek Koepel van start

© Archieffoto

Henk Geisth.geist@hollandmediacombinatie.nl
Haarlem

De komende maanden moet duidelijk worden of het plan van de Stichting Panopticon voor de vestiging van een University College in de Koepel een haalbare zaak is. Het onderzoek van de gemeente naar de haalbaarheid van die plannen gaat nu van start.

Vlak voor het zomerreces heeft de gemeenteraad in meerderheid besloten tot een haalbaarheidsonderzoek naar de plannen van Panopticon.

Het college van B en W is voorstander van de vestiging van een universitaire opleiding in de Koepel en wil daarom dat de gemeente gebruik gaat maken van haar voorkeurspositie bij de verkoop van het complex. Het college wil tot aankoop tegen een marktconforme prijs overgaan, om het complex vervolgens door te verkopen aan Panopticon. Dat moet voorkomen dat een commerciële ontwikkelaar dankzij een hoger bod met de Koepel aan de haal gaat.

Panopticon moet in het kader van dit onderzoek nu een grote hoeveelheid informatie aanleveren. Van schetsontwerpen tot berekeningen van parkeerbehoefte, van een financieel bod tot garantstellingen en een exploitatiebegroting. Het onderzoek richt zich ook op de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Die universiteit moet inhoud geven aan het universitaire onderwijs dat in de Koepel gegeven gaat worden, het University College is immers de kurk waarop dit plan drijft. Verantwoordelijk wethouder Jeroen van Spijk (D66) wil duidelijkheid krijgen over de inhoudelijke en financiële haalbaarheid van de bijdrage van de UvA.

,,We willen toetsen hoe concreet de plannen van de UvA zijn. De universiteit moet gewoon haar handtekening zetten voor de universitaire invulling.’’

Ondanks herhaalde verzoeken van Haarlems Dagblad wil de UvA tot nu toe geen toelichting geven op haar betrokkenheid. Een woordvoerder wil niet meer kwijt dan dat er sprake is van ‘verkennende gesprekken’ met Panopticon.

Dat er nu een haalbaarheidsonderzoek wordt gehouden wil nog niet zeggen dat het plan voor een University College ook daadwerkelijk tot uitvoering gaat komen, ongeacht de uitkomst van het onderzoek. Er bestaat bij een aantal politieke partijen in de gemeenteraad nog grote twijfel over de vraag of dit wel de gewenste nieuwe bestemming van de Koepel moet zijn. Veel marktpartijen hebben al aangegeven met het gevangeniscomplex aan de slag te willen en hebben andere ideeën over een herbestemming.

Voor het eind van deze week moet de gemeente aan het Rijksvastgoedbedrijf laten weten of het gebruik wil maken van haar voorkeurspositie bij de verkoop van het gevangeniscomplex. Dat zal ongetwijfeld gebeuren, waarna het Rijk de komende weken een aanbieding gaat maken.

Die aanbieding omvat onder meer de voorwaarden voor herontwikkeling, een actuele taxatie van het complex door een makelaar en het prijskaartje dat het Rijk aan de Koepel hangt.

Dat bod ligt er eind oktober, niet veel later moet ook het gemeentelijk haalbaarheidsonderzoek zijn afgerond. Voor de kerst moet de gemeente aangeven of ze ingaat op het bod van het Rijk. Zo niet, dan gaat het Rijk op 1 januari over tot vrije verkoop, waar het Rijk eigenlijk de voorkeur aan geeft. Panopticon geeft nu al aan daaraan niet mee te doen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.