Zeldzame chemie tussen hoofdrolspelers

Hanneke van den Berg

Hollywood heeft het lang zonder het komisch talent van Julia Louis-Dreyfus moeten stellen.

De Seinfeld-actrice was zeventien jaar niet te zien op het witte doek. Dat gemis wordt ruimschoots goedgemaakt met een gedenkwaardige rol in het komische drama ’Enough said’.

De 53-jarige actrice speelt de alleenstaande moeder Eva, die zich na haar scheiding prima staande heeft gehouden. Ze is masseuse en heeft een frisse kijk op het leven. Wanneer ze op een feestje de vriendelijke Albert (James Gandolfini) ontmoet, begint er een nieuwe fase in haar leven: daten op middelbare leeftijd.

Hier toont ’Enough said’ meteen zijn kracht. De gemakken en ongemakken van amoureuze ontmoetingen op latere leeftijd worden zo integer en natuurlijk verbeeld, dat ze de op jongeren gerichte reguliere romcoms het nakijken geven. Met name de angst voor het vervallen in dezelfde relatiefouten zit Eva zo dwars, dat ze onconventionele methoden gebruikt om de slechte gewoontes en maniertjes van haar toekomstige partner tegen het licht te houden.

Charme

Daarmee raakt ze in een negatieve spiraal. Daardoor ziet ze zijn goede bedoelingen, humor en charme over het hoofd.

Krampachtig zoekt Eva naar zekerheid, terwijl ze haar nieuwe liefde juist oneerlijk bejegent.

Louis-Dreyfus, met haar sprekende gezicht en soms ongemakkelijke motoriek, heeft een zeldzame chemie met James Gandolfini. Hij schittert als de aimabele teddybeer in zijn voorlaatste film (de Soprano’s-acteur overleed vorig jaar aan een hartaanval).

Dat de vriendelijke reus niet meer onder ons is, blijft een verlies dat contrasteert met zijn levendige prestatie als de aaibare Albert. Maar ’Enough said’ is zo verlichtend en lief, dat de film dat leed een beetje verzacht.

’Enough said’

Regie: Nicole Holofcenter

Met: James Gandolfini, Julia Louis-Dreyfus, Catherine Keener

Vier sterren

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.