Premium

Vliegtuigen laag over Hoofddorp door krachtige oostenwind

Vliegtuigen laag over Hoofddorp door krachtige oostenwind
Een van de vliegtuigen die donderdagmorgen laag over Hoofddorp vlogen.
© Foto Coen Springelkamp
Hoofddorp

Menig inwoner van Hoofddorp werd donderdagochtend gewekt door laag overkomende vliegtuigen. Vanwege de harde oostenwind werd de Buitenveldertbaan een paar uur lang gebruikt als start- en landingsbaan, vertelt een woordvoerster van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). Ook de Kaagbaan werd gebruikt als landingsbaan.

Vliegverkeer dat vanuit het westen landde op de Buitenveldertbaan, ging laag over Hoofddorp. Soms vlogen ze op een hoogte van niet meer dan driehonderd meter.

Onder meer uit de wijken Bornholm en Overbos kwamen meldingen. ,,Ik denk dat het rond 7.30 uur begon’’, aldus Marco Rossen, woonachtig in Bornholm. ,,Om 7.45 uur stond mijn wekker en voordat die afging dacht ik al: Wat een raar geluid, veel harder dan normaal vanaf de Polderbaan. Om eerlijk te zijn, blijf ik vliegtuigen fascinerend vinden, maar dit was aan de extreme kant. De toestellen kwamen op nog geen driehonderd meter precies over ons huis. Naast het lawaai bekroop me ook een licht gevoel van onveiligheid.’’ Rossen vertelt dat het ook om grote vliegtuigen ging als de A330 en Boeing 747 en 777.

Schrokken

Ook over de Burgemeester Pabstlaan in Hoofddorp kwamen de vliegtuigen laag over. ,,De collega’s dachten: hé, die stort neer. Ze schrokken zich rot. Normaal nemen ze nooit deze route’’, meldde Coen Springelkamp, werkzaam bij woningcorporatie Ymere.

,,Gezellig, ik kan weer vanuit huis vliegtuig spotten’’, meldde een bewoonster van Overbos ’s morgens vroeg op Twitter. Ze benadrukt het niet als overlast te ervaren. ,,Wel een beetje jammer dat die 747’s in de straat een bijbehorend geluid maken. Maar hé, zo was ik wel wakker om het te kunnen zien...’

Meer nieuws uit Haarlemmermeer

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.