Een slak als racemonster

Hanneke van den Berg

In de technisch baanbrekende animatiefilm ‘Epic’ van studio Blue Sky mochten twee slakken de show stelen als komische sidekicks. Nu komt concurrent DreamWorks met een avontuur waarin slakken de hoofdrol opeisen: ‘Turbo’.

Over tien jaar mogen filmwetenschappers - met de juiste historische distantie - nog eens uitleggen waarom slakken populair werden tijdens de financiële crisis.

Het uitgangspunt van ‘Turbo’ doet denken aan de eerste grote DreamWorks-animatie ‘AntZ’ (1998) waarin een miertje de strenge sociale mores van zijn volk waagde te doorbreken. Huisjesslak Turbo probeert zich op vergelijkbare manier te ontworstelen aan zijn afkomst: hij is bezeten van snelheid en droomt ervan om een autorace te winnen. Die droom komt binnen bereik als hij per ongeluk in een automotor belandt. Daar wordt hij getransformeerd tot een racemonster. Als Turbo gaat racen, gloeit zijn huisje en laat hij een blauw oplichtend spoor achter op de weg. Een leuk effect. Omringd door vrienden die in het slakje geloven, reist hij vanuit Los Angeles af naar Indianapolis om deel te nemen aan de beroemdste autorace van Amerika.

De uitvoering van deze 3D-film is uitstekend verzorgd, zoals je van DreamWorks mag verwachten. Visuele innovaties die je van de sokken blazen, blijven echter uit. Hetzelfde geldt voor het script. Turbo en de hem omringende karakters zijn amusant genoeg. Toch bewandelt dit verhaal over kleine wezens die grote dromen najagen net iets teveel de gebaande paden. Ook al omdat de weinige verrassinkjes die de film wél bevat al zijn weggegeven in de bioscoopreclame.

’Turbo’

Regie: David Soren

Met de stemmen van Ryan Reynolds, Paul Giamatti. Nederlandse versie met stemmen van Waldemar Torenstra en Ruben van der Meer

Drie sterren

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.