Zandvoort smult van EK Zandsculpturen

De Nederlandse deelnemer Maxim Gazenden. Foto United Photos

John Oomkes
zandvoort

Terwijl de zon brandt boven het Kerkplein gutst het zweet van het voorhoofd van Maxim als hij een molen uitlijnt in zijn sculptuur.

Carver Maxim Gazenden: ,,Ik ontkom er niet aan om typische Hollandse dingen zoals molens uit te beelden, maar ik probeer het traditionele Nederland met de moderne tijd samen te laten vloeien. Zo hebben wij een vrij hoog aantal internetaansluitingen dat ik met vierkantjes uitbeeld. Al die vierkantjes vormen ons land,” zegt Maxim.

De carver laat de vierkantjes uiteindelijk overvloeien in Delftblauwe tegels met spreuken erop. Samenvattend voor het beeld is de spreuk ,,Ook deze tijd zal eenmaal de goede oude tijd worden” van Godfried Bomans.

Frau Antje

Ook zal Maxim het beroemde kussende Delftblauwe paar uitbeelden in zijn sculptuur. ,,Duitse toeristen herkenden in het kussende boerinnetje Frau Antje, een als boerin verklede vrouw die het Nederlandse bedrijfsleven in Duitsland aanprijst, ze vroegen met wie ze kuste. Ik moest lachend vertellen dat het om een ander typisch Hollands beeld gaat,” vertelt Maxim.

Op het Badhuisplein staan een vijftal sculpturen met bovenop hardwerkende carvers. Terwijl de Britse Nicola Wood (30) haar handen van het zand ontdoet, zien toeschouwers toch duidelijk een hoofd in het zand afgebeeld.

Shakespeare

,,Dit hoofd moet the fool, de clown, van Shakespeare voorstellen. Ik kwam op het idee om dit in mijn sculptuur te verwerken omdat mijn vriendje als clown werkt,” zegt Nicola terwijl ze een foto van haar geschminkte partner laat zien.

Om het sculptuur herkenbaar te houden zullen ook de Londense skyline en de Big Ben erin verwerkt worden.

Nog tot vrijdag

De Poolse toerist Arcadius Rudtovski (22) wijst bewonderend naar het Britse beeld om vervolgens naar de Russische sculptuur te lopen. Arcadius: ,,Ik vind dit nog mooier omdat het dichter bij mijn cultuur is. Ik zie bijvoorbeeld katholieke figuren afgebeeld, dat spreekt mij aan omdat ik zelf ben gedoopt.”

De carvers hebben tot vrijdag 9 augustus de tijd om hun sculptuur af te maken. Dan wordt bekend wie de nieuwe Europese kampioen wordt.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.