Nederlands Dans Theater knalt met Hofesh Shechter

'In your rooms' van Hofesh Shechter. Foto Joris-Jan Bos

'Uprising' van Hofesh Shechter. Foto Joris-Jan Bos

1 / 2
Nanska van de Laar

In het programmaboekje wordt van tevoren al duidelijk gemaakt dat het publiek een avond te wachten staat met een ’geluidsniveau dat als erg luid kan worden beschouwd tijdens piekmomenten’.

Een terechte waarschuwing, want op sommige momenten kun je je afvragen of het wettelijk aantal toegestane decibellen niet wordt overschreden.

Welkom bij Hofesh Shechter. Dit is de choreograaf en percussionist die vanuit Engeland langzaamaan de wereld verovert met zijn unieke stijl: een originele mix van dansgenres en zijn eigen muziek. En die nu door het Nederlands Dans Theater in huis is gehaald om zijn werk op het repertoire te krijgen.

Met ’An evening with Hofesh Shechter’ is de eerste stap gezet. En het NDT pakt het meteen goed aan door twee van zijn creaties te programmeren: ’Uprising’ en ’In your rooms’.

Rock

In ’Uprising’ doemen zeven dansers op uit het duister om daarna in een bijna dertig minuten durend uitdagend spel hun energie de zaal in te stoten. In deze creatie onderzoekt Shechter de mannelijkheid in actie en hoe herkenbaar komt die tot uitdrukking! Zo mondt een goed bedoeld schouderklopje uit in een vechtpartij om weer te eindigen in broederlijke liefde. En dat alles in een bijna gewelddadige industriële herrie die samen met de dans de spanningsboog strak houdt. Tot er alleen het geluid van regen klinkt en de geest even afdwaalt. Dan kom je tot de merkwaardige conclusie dat je wordt opgezogen door de rust die op dat moment op het toneel heerst.

In Engeland - waar de in Israël geboren Shechter zijn eigen gezelschap heeft - wordt de choreograaf ook wel de rocker van de dans genoemd. ’Uprising’ rockt zeker, maar ’In your rooms’ neigt eerder naar vette hardcore als je dans in een muziekstijl zou moeten vatten. De uitputtingsslag die het gezelschap moet leveren in dit stuk is zondermeer bewonderenswaardig.

Chaos

’In your rooms’ is in alles heftig en hard, inclusief de muziek die live wordt gespeeld boven de twaalf dansers. De voice-over doet soms denken aan de hersenspinsels van Woody Allen en geeft het stuk daarmee een wat filmisch karakter. Met zijn creatie zoomt Shechter overduidelijk in op de opgejaagde samenleving en verbeeldt deze met een gestructureerde chaos. Shechter gaat niet voor schoonheid, maar voor die ruwe onderliggende laag en legt deze bloot. Dat fascineert, hoewel niet iedereen in het publiek de hardheid hiervan op prijs stelt. Maar daarmee daagt Shechter - wellicht onbewust - uit tot discussie. Feit blijft dat Shechter een uniek kunstenaar is.

Dans

Nederlands Dans Theater 1 met ’An evening with Hofesh Shechter’. Bijgewoond op donderdag 3 april in het Lucent Danstheater in Den Haag. Nog te zien in o.m.: Den Haag (vandaag); Schouwburg, Utrecht (8 april); Carré, Amsterdam (10 t/m 12 april); Lucent Danstheater (17 t/m 19 april). www.ndt.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.