Bourgondisch boemelen in België

De Panne. (Foto: Toerisme Vlaanderen)

De Panne. (Foto: Toerisme Vlaanderen)

De Panne. (Foto: Toerisme Vlaanderen)

De Panne. (Foto: Toerisme Vlaanderen)

De pier in Blankenberge. (Foto: Toerisme Vlaanderen)

De pier in Blankenberge. (Foto: Toerisme Vlaanderen)

Blankenberge. (Foto: Toerisme Vlaanderen)

Blankenberge. (Foto: Toerisme Vlaanderen)

’t Zwin in Knokke. (Foto: Toerisme Vlaanderen)

’t Zwin in Knokke. (Foto: Toerisme Vlaanderen)

Oostende. (Foto: Toerisme Vlaanderen)

Oostende. (Foto: Toerisme Vlaanderen)

Zes dagen boemelen langs de Belgische kust.  (Foto: Toerisme Vlaanderen)

Zes dagen boemelen langs de Belgische kust. (Foto: Toerisme Vlaanderen)

Oostende. (Foto: Toerisme Vlaanderen)

Oostende. (Foto: Toerisme Vlaanderen)

1 / 8
Mirjam van Twisk

Zes dagen wandelen of fietsen langs het strand zonder afzien, stempels halen, bagage op je rug en alle vrijheid om van dat strand af te gaan als je even iets anders wilt. En dan aan het einde van de dag een Belgisch biertje, Bourgondische maaltijd en een goed bed in een fijn hotel. Dat is de Kunst6daagse.

Lopen langs dertien badplaatsen die niet met elkaar te vergelijken zijn en allemaal iets karakteristieks en hun eigen specialiteiten hebben. Is het Belgische zand anders dan het Hollandse? En hoe leuk is die Belgische kust eigenlijk? Met de Kust6daagse ontdek je alles en meer.

Dag 1: De Panne

We denken dat De Panne een gehucht is, maar als we aankomen in de meest zuidelijke badplaats van de Belgische kust, blijkt het tegendeel. Behalve Plopsaland heeft De Panne veel meer te bieden.

In ons hotel, eerst handjes schudden met onze reisleiding Renee van Westen en Cor van Kessel en loeren naar de andere deelnemers, ontvangen we een informatiepakket. We dumpen de koffers in onze kamer, daar hebben we de komende week geen omkijken meer naar. Een korte verkenning van de stad met zijn brede boulevard en nog bredere strand, maakt dat we zin hebben om onze tocht te beginnen. Maar eerst eten! Samen met nog 104 deelnemers schuiven we aan voor de eerste Belgische biertjes en een culinaire barbecue. We maken kennis met de andere zesdaagsedeelnemers en wie we niet leuk vinden: die komen we pas op dag 6 bij het afscheidsdiner weer tegen.

Dag 2: Oostende

De Kust6daagse is verdeeld in drie wandel- en twee rustdagen. De eerste etappe voert van De Panne naar Oostende. Gisteren waren we nog van plan 31 kilometer in een ruk te lopen, na het ontbijt besluiten we anders. We verlaten ons hotel (met lunchpakket!) en huren aan de boulevard een fiets. Er is namelijk ook een kustfietsroute die de moeite waard is.

We passeren Koksijde en bewonderen de hoogste duin (De Hoge Blekker, 33 meter hoog) van België. In Oostduinkerke zien we garnalenvissers op paarden, die tot op hun borst in het water staan. Folklore op zijn best. In Nieuwpoort aan zee pakken we de pont over de havengeul en volgen een interessant pad langs loopgraven en bunkers uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Ha! In de verte een automatiek. We zijn verrast door de inhoud: asperges, worteltjes, tomaten en paprika in plaats van nasischijven en kroketten. Daarna weer over de boulevard met hoge flats, waar hier en daar een heel oud pandje tussen leunt. Pauzeren in Middelkerke waar de bediening wat chagrijnig, maar de koffie goed is. We hebben een prachtig uitzicht op het gokpaleis in Normandische stijl. Gokje wagen? Nee, die paprika was genoeg. We gaan door.

Wanneer we denken in Oostende aangekomen te zijn, hebben we het end in de bek. We overwegen zelfs om met de kusttram terug naar De Panne te gaan, je mag namelijk je fiets meenemen in de tram. Gelukkig zetten we door, anders hadden we nooit een gedeelte van de Atlantikwall, de 2685 kilometer lange verdedigingslinie uit de Tweede Wereldoorlog, gezien.

Als we dan echt in Oostende - niet voor niets de koningin der badsteden genoemd - arriveren, nemen de golven van de zee onze vermoeidheid mee. Indrukwekkend om over de boulevard langs de Koninklijke (uit 1905) en Venetiaanse (uit 1900) gaanderijen te fietsen. We voelen ons de koningin zelf. Aan het einde van de promenade (met het beroemde Casino-Kursaal) zijn we vlakbij ons hotel (Princess natuurlijk!). Vanavond visstoofpotje in een typisch Belgisch restaurant met een fotomomentje voor een mooie zonsondergang.

Dag 3: De Haan

Vandaag is een officiële rustdag, maar wat doe je in een vrijheid-blijheid-week? Je gaat lekker je eigen gang.

We hebben de smaak van het fietsen te pakken en gaan er weer voor. Eerst met de veerpont naar de andere kant van de haven. Aan de overkant verzeilen we in een surrealistisch gebiedje, de rafelranden van de stad zoals onze reisleider Cor van Kessel het daar noemt.

We hobbelen over vermaledijde kinderkoppen (bilspieren!) richting het fort (nu een museum) dat Napoleon liet bouwen om een invasie uit Engeland op te vangen.

Op het strand ligt onder de duinen een fietspad. Wel regelmatig afstappen, omdat de wind zandhopen overdwars aanlegt.

Bij De Haan zoeken we het centrum dat zo de moeite waard schijnt te zijn. Duurt even, maar dan heb je ook wat: beeldschoon plaatsje met prachtige villa*s (met romantische erkertjes, torentjes en balkonnetjes) in pastelkleurtjes, het meest idyllische stationnetje ooit en de lekkerste friet met mayo ever! Hier krijg je echt een glimp van het opkomende toerisme uit de vorige eeuw.

Meer kunnen we niet hebben vandaag, dus maken we rechtsomkeerd naar Oostende. Zon in het gezicht, wind in de rug en we vliegen terug. Ruim op tijd voor een terrasje en nog een terrasje en weet je wat: we eten lekker buiten vanavond.

Dag 4: Blankenberge

Plan is om na het ontbijt met de fiets de kusttram te nemen tot Blankenberge. Van daaruit is het 17 kilometer naar Brugge, waar we graag heen willen (tenslotte hebben we tickets voor een rondvaart). Maar hé, zijn wij stoer of zijn we het niet? Dus fietsen we naar Brugge met wat tegenwind en tegenslag (ketting er af). Werelderfgoedstad Brugge is mysterieus middeleeuws en toch trendy. We genieten ongegeneerd van terras en rondvaart. Een onweerstaanbare stad. Genieten dus, tot we 17 kilometer met weer tegenwind terug moeten naar Blankenberge. Koud, moe en met zadelpijn bereiken we ons hotel. We willen nooit meer fietsen.

Dag 5: Naar het begin

,,Wat gaan we doen vandaag'', vraagt de een tijdens het ontbijt aan de ander. ,,We gaan fietsen.''

We vinden onszelf bikkels, want de tocht van vandaag gaat terug naar De Panne en dat is wel even 55 kilometer. In vliegende vaart (wind mee!) beleven we in een uurtje of zes de afgelopen dagen weer. Deze keer nemen we de tijd om de beelden van de allereerste kunsttentoonstelling Beaufort in 2003 te zien. In Nieuwpoort aan Zee staat 'Searching Utopia' van Jan Fabre: een megagrote schildpad met ruiter die de zee lijkt over te willen steken. Ook mooi is het werk van Wim Delvoye in Westende: een bizarre combinatie van een rupsbandtractor met een gotische kerk.

In De Panne leveren we de fietsen in en bij ons eerste hotel stappen we in de auto. Bestemming Knokke, waar we parkeren bij het eindpunt van morgen. Drie kilometer lopen naar het station en daar nemen we dan eindelijk de kusttram (leuk!) tot Blankenberge.

Dag 6: Knokke

De slotetappe gaan we lopen. Want wie wil nu niet te voet over de 350 meter lange Pier van Blankenberge? Een mooi staaltje nationaal patrimonium. We laten deze keer de zee echt links liggen en duiken natuurgebied De Fonteintjes in. Strand, duin en polder gaan hier naadloos in elkaar over. Erg mooi duinlandschap met water en moeras en vele orchideeën.

In Zeebrugge weten we niet of we het strandleven tegen een achtergrond van grote havenkranen wel zo mooi vinden. Apart is het wel, maar de volgende keer leggen we dit stuk liever af met dat fijne kusttrammetje.

De laatste kilometers over het strand, de dijk en de boulevards zijn weer fijn. We bewonderen de afwisselende bebouwing van Heist, Duinbergen en Knokke. Wij hoeven hier niet in een villa te wonen. Doe ons maar zo*n badhuisje op wielen. Bij restaurant Marie Siska, waar vele beroemdheden tafelden, treffen alle 104 deelnemers aan deze kust6daagse elkaar weer. En weet je wat? We vinden iedereen even leuk en wisselen enthousiast onze ervaringen uit. De volgende keer willen we weer mee.

Wat & waar

De Kust6daagse België is dit jaar voor de tiende maal van 4 t/m 9 mei. Het arrangement kost €399 per persoon. Inbegrepen zijn: vijf hotelovernachtingen met ontbijt, welkomstdiner in De Panne, routebeschrijving, wandel/fietskaart, vijfdaags openbaar vervoerticket voor bus én tram in Vlaanderen, driemaal lunchpakket, grachtenrondvaart in Brugge, bagagevervoer en vier gangen afscheidsdiner in Knokke. Voor reserveringen en informatie: www.kust6daagse.nl of telefonisch; 072 - 5203041.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.