In zee springen om te helpen

Frenk Klein Arfman
Zandvoort

Slechts zelden wordt een probleem opgelost door er in te springen. In geval van brand is het zelfs ten zeerste af te raden. Toch vroeg het WNF deze zondagmiddag aandacht voor de Noordzee door daar in te springen.

Het gaat namelijk niet goed met die Noordzee, weet Chris van Assen van het WNF, die onlangs deelnam aan een excursie op ’Nederlands grootste natuurgebied’. ,,Daar hebben we veel mooie dingen gezien. Maar ook veel niet of bijna niet meer. Zoals roggen, haaien en de blauwvintonijn. Het is te druk in de Noordzee. Gas-, olie- en zandwinning, visserij… We moeten zuiniger op de zee zijn.’’

Vandaar dus deze duik. Vanuit het strandhotel van Centerparcs, die de actie ondersteunt, wagen duizend ’zeeduikers’ de oversteek naar de zee. Met dank aan de weergoden een herfstduik in een lentezonnetje.

Zeemeermin

Ze worden voorafgegaan door WNF-ambassadrice Ellen ten Damme, die gehuld in zeemeerminkostuum eerst een kort optreden heeft gegeven. Daarna wordt ze richting de zee gedragen. Lopen is onmogelijk in het pak met vissenstaart. ,,Ik zou hier aan kunnen wennen’’, zegt Ellen, terwijl ze als een diva in haar ’draagkoetsje’ ligt. Of ze haar straks gewoon in zee gooien? ,,Geen idee eigenlijk. Niet naar gevraagd.’’

Bij het passeren van de haringkar roept een van ’haar dragers’: ,,Hé, we komen haar terugbrengen. Zet je frituur maar aan.’’ Uiteindelijk poseert Ten Damme geduldig in de branding. Niet dat ze veel keuze heeft, opstaan en weglopen is onmogelijk.

Nadat ze wonderlijk genoeg niet onder de voet gelopen is door de horde pootjebaders, wordt ze weer weggedragen. Tevreden: ,,Het was lekker fris en voor een goed doel.’’ Achter haar stroomt de Noordzee weer leeg. Maar nog niet leeg genoeg dus.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.