Crashmuseum doet van zich spreken in VS

Janny Herfst uit Hoofddorp bij het graf van Art Starratt van No Balls at all in Texas. Foto: Frits Herfst

Janny Herfst uit Hoofddorp bij het graf van Art Starratt van No Balls at all in Texas. Foto: Frits Herfst

Paul van der Kooij
haarlemmermeer

Crash luchtoorlog- en verzetsmuseum '40-'45 uit Aalsmeerderbrug doet ook in de Verenigde Staten van zich spreken.

Vrijwilligster Janny Herfst haalde de krantenkolommen van de Marlin Democrat door bloemen te leggen op het graf van een man die op 24 februari 1944 met zijn kapotgeschoten bommenwerper omlaag zeilde in de polder.

Naar de piloot van die B-17, Walter B. LeClerc, is vorig jaar een pad vernoemd vlak naast de crashsite bij Vijfhuizen. Kort voor de plechtigheid overleed bommenrichter Art Starratt met wie Herfst nauw contact had onderhouden. Na diens dood zetten zijn dochters de correspondentie voort.

Ook nodigden ze de Hoofddorpse uit om langs te komen in Texas. Bij het graf in Marlin  liet Herst 'dear Art' weten 'voor altijd bij je in het krijt te staan en hem nooit te zullen vergeten'.

De bemanningsleden van het vliegtuig hebben tot het eind van de oorlog in kampen voor krijgsgevangenen gezeten. Hun vliegtuig heette ’No Balls at all’. De ’Balls’ verwijzen naar de commandant van het squadron, majoor Clinton Ball. Na het verlies van neusstuk, tijdens een eerdere missie, kwam er ’No’ bij te staan. Tijdens hun laatste missie hadden ze in het Duitse Schweinfurt een kogellagerfabriek gebombardeerd,

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.