Eerste baan? Vraag iedereen het hemd van het lijf, nu het nog kan

Durk Geertsma

Jolanda Bouman schreef aan de hand van vele interviews met jongeren, die net hun eerste baan hadden, het boekje ’Ready for take-off’. Het boek staat bomvol tips die starters goed kunnen gebruiken.

Want het valt vaak niet mee om ergens te beginnen. Wat wordt er precies van je verwacht? Hoe kun je ’nee’ zeggen als je een nieuwe taak er echt niet meer bij kunt hebben. Waar moet je terecht als je vastloopt? Hoe gedraag je je in vergaderingen en hoe bouw je een netwerk op in een nieuwe organisatie.

Het is prettig leesbaar geschreven en voorzien van veel citaten van de jongeren die de auteur nterviewde.

Zo heb je als starter gemiddeld zes weken de tijd om iedereen het hemd van het lijf te vragen over hoe zaken in dat bedrijf geregeld zijn. Daarna wordt wel zo’n beetje verwacht dat je weet hoe alles in zijn werk gaat. Veel kennis over bedrijven doe je ook op bij vergaderingen of koffieautomaten.

Bouman, tevens erkend stresscounselor, laat weinig zaken die starters tegen kunnen, komen onbehandeld. Dat is prettig, omdat geen bedrijf hetzelfde is. Waar de ene starter een introductieprogramma kan doorlopen, moet een ander zich maar zien te redden. Zeker als het om een nieuwe functie gaat, waar nog geen functieprofiel voor is. Dat biedt vrijheid, maar ook onzekerheid.

Het 250 pagina’s tellende boek leert de starter ook hoe de werkwijze in bedrijven anders is dan in je studententijd. Daar was je (meestal) met min of meer gelijkgestemden. In een bedrijf is de diversiteit aan mensen veel groter. Leuk, maar gelijk ook ingewikkelder.

Ready for take-off, € 17,95 Uitgeverij Thema. ISBN 978 90 5871 895 2.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.