Constructie met loonoffer personeel moet drukkerij redden

De unieke zegel rond de troonswisseling werd gedrukt bij Kon. Joh. Enschedé. Foto ANP

Susanne Moerkerk
Haarlem

Ministerie van Economische Zaken en investeerder willen, onder voorwaarden, een financiële injectie geven in een poging om het bedrijf te redden.

De Haarlemse drukkerij Koninklijke Joh. Enschedé verkeert in ernstige financiële problemen, de banen van de ongeveer tweehonderd werknemers staan op de tocht.

Hans Robijn van FNV Kiem: ,,Afgelopen zomer was de financiële situatie al nijpend. Het bedrijf trok een investeerder aan, omdat binnen afzienbare tijd de rekeningen niet meer betaald konden worden.’’

Deze investeerder stelde meerdere eisen, waaronder een afwaardering van de leningen door de ING. De bank wilde dit alleen als het ministerie van Economische Zaken garant zou staan voor de rest van de leningen. Minister Henk Kamp legde het afwijzende advies van zijn ministerie naast zich neer en zegde de tegoeden toe. Nu moet de drukkerij nog voldoen aan een laatste eis van de geldschieter; het personeel moet acht procent inleveren. Deze week kregen de werknemers een voorstel om het vakantiegeld in te leveren.

Als het personeel niet akkoord gaat, trekt de geldschieter zich terug, waarna ook de ING de leningen niet zal afwaarderen en het bedrijf in surseance van betaling raakt. Robijn: ,,Omdat de drukkerij waardepapieren drukt, vervallen bij een surseance alle accreditaties voor deze waardepapieren. In het geval van Joh. Enschedé staat dat gelijk aan een faillissement.’'

Het ministerie van Economische Zaken kan in geval van financiële problemen de Garantie Ondernemersfinanciering (GO) verstrekken. Hierbij garandeert het ministerie leningen tussen de 1,5 en 150 miljoen euro met een maximum van 50 procent van de lening die bij een bank uitstaat. Deze lening moet binnen acht jaar worden terugbetaald. Het ministerie laat weten dat: ,,dankzij de garantstelling van de GO-regeling de lening aan Joh. Enschedé kon worden gegeven. In principe zou het bedrijf hiermee voort kunnen bestaan.'' Het ministerie doet verder geen uitspraken over de voorwaarden waaraan het bedrijf moest voldoen om de GO-regeling te kunnen ontvangen.

De directie van Joh. Enschedé wil inhoudelijk niet reageren.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.