Hillegommer wil half miljoen van gemeente

Archieffoto gemeentehuis Hillegom

Sjaak Smakman
hillegom

Hillegommer Wim Meulblok wil een half miljoen, de gemeente Hillegom komt uit op 80.000 euro. Maar hoe hoog de planschadevergoeding écht gaat uitvallen, gaat de Raad van State bepalen wanneer de gemeente die nóg een keer heeft laten uitrekenen. Binnen vier maanden moet de gemeente die nieuwe berekening overleggen, aldus de Raad in een tussenuitspraak.

Meulblok woont aan de Weeresteinstraat in villa Vijverhof, vlakbij de twee kantoorvilla’s van de KAVB en Anthos. Tussen zijn huis en de kantoren ligt nog een villa die ruim veertig jaar (deels illegaal) is gebruikt als kantoor. Sinds een half jaar is het overigens weer woning.

Tenslotte zijn bij hem achter langs de Marellaan ruim dertig woningen gebouwd en ligt het appartementencomplex De Marel nog in het verschiet. Volgens Meulblok levert dat allemaal overlast en planschade op en daar ligt hij inmiddels al jaren over in de clinch met de gemeente.

De gemeente vond het zwaar overdreven en zag zich daarin gesteund door het ingenieursbureau Oranjewoud. Voor de huizen aan de Marellaan ligt het wat anders. Ook daarvoor stapte Meulblok naar de rechter en die liet vervolgens het planschadebureau StAB een berekening maken. Dat kwam tot de conclusie dat Meulblok in elk geval voor de woningen aan de Marellaan een vergoeding zou moeten krijgen.

De Raad van State is echter uiterst kritisch: zowel op het rapport van Oranjewoud als op het door StAB geleverde werk heeft de hoogste rechter het nodige aan te merken. Die heeft daarom de gemeente nu opdracht gegeven om nog een keer een berekening door een onafhankelijke deskundige te laten maken. Aan de hand daarvan zal de Raad dan een definitieve uitspraak doen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.