Vrouwen krijgen door sport hun kracht weer terug’


Esther van Diepen wil vrouwen meer in hun kracht zetten.

Esther van Diepen wil vrouwen meer in hun kracht zetten. © Foto Jeanette Huisman

Hanneke van den Berg
Haarlem

Zelf rondlopend met een baby zag Esther talloze zwangere vrouwen rondjoggen in Central Park. Dát was iets wat in Nederland bepaald niet gewoon was. Als je zwanger was, ging je achterover zitten en veel uitrusten. Maar joggen? Nee, dat zag je hier nog niet.

Dat inspireerde haar acht jaar geleden tot het oprichten van haar bedrijf ’Mom in balance’, dat inmiddels in twaalf landen actief is, waaronder in vele plaatsen in Nederland.

Esther ziet het als haar missie om met haar netwerk van positieve vrouwen zoveel mogelijk (aanstaande) moeders te helpen aan een sterke, energieke basis. „Als je fysiek en mentaal goed in je vel zit is het makkelijker om de juiste keuzes te maken, te werken aan je persoonlijke ambities én te genieten van je gezin”, aldus Esther.

Mom in Balance geeft het hele jaar door, in weer en wind, outdoor trainingen aan zwangere vrouwen, hersteltraining na de bevalling en total body workouts voor vrouwen.

Ook jaren na de bevalling, als de kinderen al in de tienerleeftijd zijn, kun je nog meetrainen. Want meer ’in je kracht’ zitten, dat kan in elke levensfase helpen om beter te kunnen functioneren, aldus Esther van Diepen. „Voor vrouwen met iets oudere kinderen zijn er de uitdagende Mom in Shape-trainingen. Dat zijn aparte groepen, dus zij trainen niet samen met hoogzwangere vrouwen.”

Wens

„Waar ik jaren geleden van droomde, gebeurt nu”, aldus Esther. „Het is altijd mijn wens geweest om Mom in Balance uiteindelijk wereldwijd uit te rollen en daar hebben we in de afgelopen drie jaar een mooie start in gemaakt. In het najaar starten we in New York, Nairobi en Tokyo, we gaan echt alle kanten op. Het zijn allemaal franchise-nemers, eigen ondernemers en allemaal enorm gemotiveerd. We leiden ze hier op of gaan daarheen. Zelf ga in oktober naar Tokyo, heel bijzonder allemaal.”

Wat volgens Esther van Diepen ook bijdraagt aan het succes is de verbintenis die vrouwen met elkaar aangaan tijdens de trainingen.

„Ze motiveren elkaar, wisselen tips uit, trekken zich aan elkaar op, leren samen om door te zetten. Velen zitten toch in dezelfde hectische fase van hun leven. Vaak vergeten ze zichzelf dan een beetje, omdat ze alle energie in hun werk, hun gezin en hun partner stoppen. Tijdens de trainingen werken ze niet alleen aan hun lijf, maar leren ze ook om weer wat tijd voor zichzelf te creëren. Het sporten maakt ze krachtiger, geeft ze energie en leert ze om weer met zichzelf bezig te zijn.”

Hoog niveau

Zelf heeft Esther vroeger op hoog niveau gesport. Met wielrennen zat ze in het nationaal team van de junioren en daarnaast schaatste ze op hoog niveau. Van huis uit komt ze uit een ondernemersgezin en dus is het niet verbazingwekkend dat sport en ondernemen bij haar uiteindelijk samenkwamen.

„Tijdens en na mijn eerste zwangerschap was ik zelf ook een beetje zoekende. Ik werkte fulltime en het was echt niet altijd gemakkelijk om alle ballen in de lucht te houden. Tijd voor mezelf vrij blijven maken vond ik heel moeilijk. In New York zag ik dat de mentaliteit bij vrouwen daar heel anders was. Voor hen was het heel gewoon om tijdens en vlak na de zwangerschap volop aan het werk te zijn. Om daar energie voor te kunnen vinden, sporten dus ook heel veel (aanstaande) moeders. Dat wilde ik in Nederland ook.”

Het sporten bij Mom in Balance vindt buiten plaats, in alle weersomstandigheden. „Je zou misschien denken dat dit vrouwen afschrikt, maar alle vrouwen die meedoen blijken het fantastisch te vinden. Regen, sneeuw, het maakt ze niet uit. Het blijkt ze juist in elk opzicht sterker te maken. Je voelt dan nog meer dat je goed bezig bent met je lijf en dat werkt mentaal door.”

Aandacht

Het mentale aspect krijgt bij Mom in Balance ook veel aandacht. Een van de mentale coaches in het bedrijf is Barbara de Loor, ex-topschaatster.

„We merken steeds meer dat het mentale onderdeel net zo belangrijk is als het fysieke en dus zijn we daar sterk op gericht. We leren vrouwen die meedoen bijvoorbeeld ook om de tijd voor jezelf letterlijk in te plannen in de agenda. Kijk, mannen roepen vaak: ’ik ga zo sporten, tot straks!’. Of er dan ook nog iets geregeld zou moeten worden voor de kinderen komt niet altijd in ze op. Vrouwen houden daar veel meer rekening mee. Maar als zij zelf ook gaan sporten, mogen ze hun partner best opdragen om in te springen of om een oppas te regelen.”

Esther van Diepen begrijpt heel goed dat het voor vrouwen niet altijd makkelijk is om zichzelf ook eens op de eerste plaats te zetten. „Daar helpen we ze bij. We trainen vaak ’s avonds en in het weekend, om werkende vrouwen de gelegenheid te geven het in te plannen. Ook bieden we online trainingen aan, zodat ze tussendoor ook zelf thuis even aan de slag kunnen gaan. Dat stimuleren we enorm, omdat het steeds leuker wordt naarmate je er intensiever mee bezig bent.”

Eigen niveau

Bij Mom in Balance is het ook heel belangrijk dat vrouwen op hun eigen niveau kunnen trainen. De ene zoekt de uitdaging op tot in het extreme, de andere begint net en mag rustig naar een hoger niveau toewerken. „Als je dat goed begeleidt, kan dit vrouwen enorm motiveren.”

In de trainingen gebruiken vrouwen hun eigen lichaamsweerstand. „Je zult nooit te zwaar trainen, omdat alles in je eigen tempo gebeurt. Als je sterker wordt, krijg je meer lichaamsweerstand en kun je weer een stapje verder gaan. Trainen is belangrijk, maar jezelf uitputten is niet de bedoeling, want je moet daarna in je werk en je gezin ook nog goed kunnen functioneren.”

Esther van Diepen vindt het wel heel bijzonder dat er in ieder land weer anders tegen het trainen rond de zwangerschap wordt aangekeken. „In Frankrijk is de combinatie zwangerschap en sporten nog niet heel gewoon en daar zijn ze er dus nog wat voorzichtiger mee. In de VS is het weer veel gewoner.” Dat het in eigen land zo snel ging, heeft Esther van Diepen blij verrast. „Nederland was er echt aan toe, denk ik. Inmiddels zijn er in ons land 150 trainingslocaties en het eind lijkt nog lang niet in zicht.”

Elke training begint met een warming up en daarna wordt met diverse blokken gewerkt. Spierversterkende oefeningen voor boven- en onderlichaam en ontspannende oefeningen wisselen elkaar af.

Daarnaast worden er online voedingsadviezen gegeven. Daarin werkt Esther samen met Bluebelle Foodworks, bekend van de Easy Peasy kookboeken. Is ze nooit bang dat het haar zelf boven het hoofd groeit, nu Mom in Balance wereldwijd zo snel groeit? „Nee, eigenlijk niet. Ik heb een gezin met vier kinderen en leidt een dynamisch bedrijf, maar intensief sporten helpt mij echt om alles goed in balans te houden. Sporten is vaak natuurlijk een ’moetje’, maar samen met andere vrouwen trainen blijft inspirerend.”

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.