Oude hoeve als basis restaurant de Gerritshoeve in Hoofdorp

Impressie van de Gerritshoeve, die op de hoek van de Planetenweg met de Van Heuven Goedhartlaan moet verrijzen.© illustratie gijs de waal

Hoofddorp

Architect Gijs de Waal heeft een boerderij op het oog waarvan de materialen gebruikt kunnen worden voor het nieuwe café-restaurant de Gerritshoeve.

De plannen voor de horecazaak op de hoek Planetenweg-Van Heuven Goedhartlaan in Hoofddorp worden steeds concreter. Inmiddels werkt de gemeente Haarlemmermeer aan een aanpassing van het bestemmingsplan, die de vestiging van een café-restaurant op die plek mogelijk maakt.

De Waal kan nog niet zeggen welke oude hoeve wordt overgenomen, omdat daar nog over onderhandeld wordt. ,,Het is niet de bedoeling de boerderij exact weer op te bouwen, want het is geen museumproject. Wel blijft het karakter ervan behouden. Dit zal in ieder geval zichtbaar moeten zijn in de typische houtconstructies en in de hoofdvorm van de hoeve’’, belooft de bedenker van de Gerritshoeve.

Levendigheid

De Waal hoopt met het restaurant ’levendigheid’ te brengen op de plek tegenover het NS-station Hoofddorp, aan de rand van bedrijventerrein Beukenhorst-West. Wie van het station naar het centrum wandelt, door het Hoofddorp Centraal-gebied, komt straks langs de nieuwe horecazaak.

Eerder waren de mannen van cateringbedrijf De Beul in beeld om het restaurant te exploiteren. Maar volgens De Waal zijn zij inmiddels gestopt met hun horeca-activiteiten. Momenteel wordt gesproken met een andere kandidaat-exploitant voor de Gerritshoeve.

,,Het thema van het restaurant is de agrarische geschiedenis van Haarlemmermeer’’, zegt bedenker De Waal over het concept. In de gerechten zullen veelal ingrediënten uit de polder worden gebruikt.

Hyde Park

De initiatiefnemer wil graag rond de tafel met de ontwikkelaars van Hyde Park, die het plan hebben om Beukenhorst-West te transformeren in een woonwijk. ,,Ik wil in gesprek met ze om samen op te trekken.’’ De Waal heeft het idee dat de ontwikkelaars het restaurant liever niet zien komen, maar heeft niet kunnen achterhalen wat daar de reden van is. ,,Ik denk dat beide plannen naast elkaar kunnen bestaan’’, weet hij wel.

Lars van Engelen, mededirecteur van Hyde Park, zegt in een reactie blij te zijn met de plannen van De Waal voor een café-restaurant. Een nieuwbouwwijk heeft zaken als horeca, kinderopvang en een sportschool nodig, weet hij. ,,Zodat het leeft op elk moment van de dag. Daar hebben we iemand als Gijs voor nodig.Ik ga hem meteen bellen. We zijn buren en we willen met hem in gesprek blijven.’’

Projectontwikkelaars Snippe Projecten en IC Netherlands werken samen om Hyde Park te realiseren. Ze hebben plannen om op bedrijventerrein Beukenhorst-West, waar veel kantoorruime leegstaat, 3.500 tot 4.000 woningen te realiseren. Ze willen het kantorenpark veranderen in een ’nieuwe stadswijk met een hoogstedelijke uitstraling, met winkels, horeca en gemaksvoorzieningen’.

Terrassen

De Waal wil met de Gerritshoeve een levendige plek creëren. ,,Zodra iemand uit het station komt, moet die de indruk krijgen dat hier iets te doen is.’’ Het wordt een café-restaurant voor een brede doelgroep. Rondom het nieuwe café-restaurant komen terrassen. ,,Het moet betaalbaar, ontspannen en laagdrempelig zijn, en openstaan voor alle leeftijden, voor bewoners, werknemers en toeristen’’, belooft hij. De Waal wil voor de bouw van de Gerritshoeve zo min mogelijk bomen kappen.

Over de financiering van de Gerritshoeve maakt initiatiefnemer De Waal zich niet te veel zorgen. Kredietunie Haarlemmermeer, waarbij particulieren uit de poldergemeente investeringen doen, zal een deel van de investering op zich nemen. Ook is De Waal in gesprek met een bank en meerdere investeerders. De gemeente Haarlemmermeer heeft de grond waarop het restaurant gedacht is in handen en zal recht van opstal verlenen, verwacht de initiatiefnemer.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.