Ex belast NMa-chef in zaak Chipshol

Leontien van Engelen
utrecht

De scheidsrechter van het zakenleven, NMa-directeur Pieter Kalbfleisch (64), heeft volgens een Haagse griffier en ex-geliefde in zijn jaren als rechter vals spel gespeeld. Kalbfleisch heeft volgens deze vrouw  (64) in de jaren negentig doelbewust samengespannen met zijn collega-rechter Hans Westenberg in de zaak Chipshol.

Kalbfleisch oefende volgens de vrouw achter de schermen invloed uit op zijn collega Westenberg om de zakelijke belangen van zijn studievrienden Harry en Jan-Jonathan van Andel rond Schiphol te dienen. Die hadden grote ruzie met vader Jan en zoon Peter Poot. Door een omstreden uitspraak van rechter Westenberg in 1996, volgens de getuige ingefluisterd door Kalbfleisch, raakte de familie Poot driekwart van zijn grondbezit kwijt. Omgerekend naar de huidige grond- en ontwikkelprijzen bedraagt de schade rond de 4,5 miljard euro. In deze miljardenzaak voeren vader en zoon Poot al bijna twintig jaar strijd om bedrijfsterreinen rondom Schiphol.

De getuigenis van de griffier betekent een doorbraak in de geruchtmakende Chipshol-zaak. Zij is de schrijfster van een anonieme brief in 2007, waarin werd gewezen op de belangenverstrengeling tussen de beide rechters en de gebroeders Van Andel. De vrouw, die anoniem wilde blijven, moest gisteren op last van de rechter-commissaris in de openbaarheid getuigen.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.