'Is dat de Westertoren daar?'

De 'Quest' in Antwerpen.( Foto: Willemijn Bos)

In de bar op het observation deck. (Foto: Willemijn Bos)

Tijd voor een goed gesprek. Dat het regent deert niet. (Foto: Willemijn Bos)

Op de ’Quest’ hoef je ook de golfbaan niet te missen. (Foto Willemijn Bos)

Samen genieten doe je zo. (Foto: Willemijn Bos)

'Is dat de Westertoren?' (Foto: Willemijn Bos)

Dat zou je toch iedereen gunnen... (Foto: Willemijn Bos)

Aankomst in Amsterdam. (Foto: Willemijn Bos)

1 / 8
Mirjam van Twisk

De gordijnen schommelen van links naar rechts. Vanuit het Spaanse La Coruña naar St. Malo, zo luidt het vaarplan. Maar het stormt. De boeien die de vaargeul naar St. Malo moeten markeren, zijn verschoven. Het is niet veilig naar de haven te koersen. Dan maar naar onze volgende bestemming: St. Peter Port op Guernsey. Maar helaas, de golven zijn te hoog voor de bootjes die ons vanaf het schip aan land moeten brengen. Dan maar naar Rouen. Dat betekent een hele dag op zee. Heerlijk, niks hoeven! Zo’n 600 meter water onder ons en metershoge golven rondom. Verboden aan dek te gaan.

In de bar op het observation deck. Enorme golven klappen tegen de ramen, geroezemoes, thee, taartjes, rustgevend gitaargetokkel. Kijk, daar zit mindreader Kennedy, een leuke blonde knul uit het Engelse York, gespecialiseerd in mentalism, psychics & spiritualism, aldus zijn folder. Hij praat met Philippe, de masseur. Die heeft ook niets te doen, want zijn klanten rollen van de massagetafel.

Veel passagiers hebben deze Europese cruise met Seabourns ’Quest’ geboekt vanwege de route. Er zijn aardig wat Australiërs aan boord die als kinderen in de jaren vijftig met hun Nederlandse ouders naar Australië emigreerden. Zoals Herman Smit. Vijf jaar was hij destijds. Nooit is hij meer teruggeweest in Nederland. Hij verheugt zich nu op de twee dagen in Amsterdam.

Voor veel Amerikanen is deze cruise een manier om met de D-Day-excursie de stranden van Normandië te bezoeken. De enige Nederlanders die ik kan ontdekken, zijn Lineke en Paul uit Bussum. Zij maken voor de twintigste keer een cruise met Seabourn. „Wij houden van de ingetogen luxe van Seabourn. Rijk en rustig, zo kun je het publiek het best omschrijven. Er zijn maar een paar winkeltjes aan boord, geen casino en je hebt geen gedoe met fooien of bonnetjes aftekenen, alles is inclusief.''

,,Verder is er het grote voordeel van kleine schepen: die kunnen over rivieren varen, zoals de Seine en de Schelde. Ze leggen aan in plaatsten die niet worden overstroomd door cruisetoeristen, zoals Amsterdam, Antwerpen, Rouen, Parijs. Des te kleiner het schip, des te beter de cruise. Dit is premium, de top van de markt: 450 passagiers, 350 bemanningsleden.”

Perfect

Het is waar. Geen hoekje zit los, geen randje is versleten, het personeel is goed gehumeurd en enorm bereidwillig. Het eten is steeds van sterrenkwaliteit, de dames worden aan de arm van de gerant naar hun tafel begeleid. Alles klopt en loopt geruisloos op rolletjes. Dit is een perfecte wereld.

Varen over de Seine. Het is een grijze dag met regen en zware wolken. We liggen naar buiten te kijken vanuit de spa, die gebouwd is over de volle breedte van de achterkant van het schip. Gehuld in dikke badjassen (afgebiesd met satijn), in heerlijke relaxstoelen, thee en koekjes onder handbereik. Buiten schuiven de oevers van de Seine voorbij. Bloeiende bomen, koeien en schapen die gelaten in de regen staan, het achterwerk tegen de striemende vlagen in. Een vrouw zit te midden van deze grijzigheid buiten in de dampende jacuzzi en heeft de hele middag en het hele achterdek voor zichzelf.

Rouen vandaag. Wij hebben ons ingeschreven voor de excursie naar de tuinen en het huis van de impressionistische schilder Monet in Giverny. Ja, daar is de vijver met de beroemde waterlelies, een volop bloeiende tuin, het Japanse bruggetje. Wie zou hier niet gaan schilderen. En Monet’s huis, een feest van kleur. Zijn compleet gele keuken is als miniatuurinterieur in de souvenirwinkel te koop voor 800 euro.

De Schelde is zó breed, dat we ons aanvankelijk op zee wanen, maar binnen een paar uur leggen we aan in Antwerpen. Het is zondagmiddag. Mensen staan op de kade te kijken naar onze aankomst. Voor we van boord gaan, lunchen we nog. ’Cappuccino van kokkels met schuim van koriander’ en ’konijn op bonma’s wijze (2 billen)’: de kok past zijn menu aan op de locatie.

Bij ons vertrek speelt op de kade The Antwerp Street Band, oudere heren met rieten hoedjes. ’Adieu’ en ’Nou, tabé dan’, wordt geroepen. En zo maken we ons zwaaiend los van de kade. Wij, de gelukkigen.

Thuiskomen

Om te weten hoe het is om thuis te komen, moet je eerst weggaan. Dat is míjn doel van deze cruise. Ik wil weten hoe het is om in Amsterdam per schip thuis te komen. Zoals de zeelieden vroeger, en de Indiëgangers. Met nieuwe ogen naar je eigen stad kijken, de ogen van een toerist. Daarom koos ik voor een cruise met een klein schip. De echte joekels kunnen bij IJmuiden niet door de sluizen.

Wij komen er ’s ochtends om zeven uur doorheen. Een oranje zon verjaagt het blauwe ochtendlicht. De rook van de Hoogovens trekt recht omhoog. Het wordt een mooie dag. Ik hoor kikkers en vogels, zie nette rijtjes: huisje – boom voor de deur – auto voor de deur, enzovoort. Daar is Eye al, het nieuwe filmmuseum in Amsterdam-Noord, een losgeraakte brok ijsberg. En Nemo, een scheepsromp van groen koper.

Herman Smit staat ook op het achterdek en tuurt naar het centrum. „Is dat de Westertoren daar” vraagt hij in het Nederlands. „Daar was mijn opa koster...” Hij leest zijn vrouw voor uit de reisgids. „Zuiderkerk, Dam Square, Nine Streets...” Allemaal in de mooiste stad van de wereld, want hier staat mijn huis. En hoewel ik de hele dag nog aan boord mag blijven, stap ik straks in de tram, pal voor de cruiseterminal. Domweg gelukkig.

De volgende avond fiets ik naar de kade om te kijken naar ons schip, maar het ligt er al niet meer. De terminal is gesloten. Herman Smit is onderweg naar St. Petersburg.

Wat & Waar

Seabourn is een Amerikaans gerunde cruisemaatschappij met vijf relatief kleine maar zeer luxueuze schepen. In 2015 biedt Seabourn 50 cruises aan, variëren tussen de 5 en 32 nachten. Voor meer informatie: www.seabourn.com

Route van de cruise, genaamd Gems of Western Europe: Barcelona-Tanger-Portimao-Lissabon-Porto-La Coruña-St Malo-St. Peter Port-Rouen-Antwerpen-Amsterdam. Auteur Willemijn Bos ging mee van La Coruña naar Amsterdam.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.