Houtfestival: gezellig zonder regeltjes

Foto United Photos/Bart van Vliet

Margot Klompmaker
haarlem

Het Houtfestival, dat dit weekeinde z’n negenentwintigste editie beleefde, laat als geen ander Haarlems festival zien hoe het anders kan, hoe het óók kan.

De avond ervoor was het Harlem Shuffle-festival in dezelfde Haarlemmerhout nog afgesloten met de onbekommerde skamuziek van het Engelse Heavyball. En ruim twaalf uur later is het wederom ska – ditmaal van het Nederlandse Evening News – dat het snel aangroeiend publiek op het zonovergoten gras van het Vlooienveld in beweging krijgt.

Feelgood

Geen ander groot festival in Haarlem heeft zo’n nadrukkelijke feelgoodsfeer. En geen andere festival spreekt zo’n breed publiek aan, zowel wat leeftijd als wat achtergrond betreft. En wat je uitstraalt krijg je terug.

Er wordt niet ‘moeilijk’ gedaan. Geen hekken rond het terrein – het is iets wat je opgelucht uit de monden van talloze bezoekers hoort. Je wordt niet gefouilleerd. Geen nadrukkelijk aanwezige veiligheidsmensen – die, hoe nonchalant ze er ook bij staan, altijd intimideren. En natuurlijk is het de bedoeling dat je veel biertjes of colaatjes koopt – dat houdt het festival voor een belangrijk deel drijvende – maar een picknickmand met thermosflessen thee en een flesje prosecco meenemen mag ook. Dat draagt trouwens bij aan de sfeer van het festival. Trouwens, tussen alle kramen met snuisterijen is er ook een heuse eko-winkel, waar je flessen biosap kunt kopen. En perenlikeur.

Creatief

Pa en ma komen oude bekenden tegen. ,,Goh, zijn die kinderen van jullie al zo groot? Wat ben jij grijs geworden zeg! Wil je een biertje?’’ Ondertussen zijn de kinderen aan het steltlopen, naar Wijnand Stomp aan het luisteren of aan het knutselen in het ‘Digilab’. Want het is wel 2014 natuurlijk. Het figuurtjes prikken en vouwblaadjes vouwen heeft ook op het Houtfestival plaats gemaakt voor iPad en laptop waar je minstens zo creatief mee uit de voeten kunt.

Dansen

Uiteraard is er ook veel muziek. Dat blijft de spil van het festival. De programmering van het Houtpodium bedient de danslustigen. Aan het al genoemde Evening News kan niemand zich een buil vallen. Al even aanstekelijk is Zorita, ‘musica vagabunda’ in de traditie van Manu Chao. En met The Paradiso Bangkok Molan International Band uit Thailand wordt de Haarlemmerhout in zo’n eindeloze kadans gebracht dat zelfs Boeddha in eigen persoon niet meer in lotuszit kan volharden.

Kokosmelkijs

Wie iets avontuurlijkers zocht kon zich verbazen bij de polyfone zang van de Kongolese pygmeeëngroep Ndima en de adem in de keel laten stokken bij het Ethiopische Circus Debre Berhan. Hoe een festival óók kan onderstreepte het Houtfestival tevens met de culinaire markt. Ooit ijs van kokosmelk gegeten? En dan bij voorkeur de smaak ‘aardbeien met hete pepers’? Professor Grunschnabel verkocht het op het Houtfestival.

En op dat zomerse terras, waar mensen aan tafels Surinaams, Spaans, Marokkaans of ekofrieten zitten te eten, draait ook DJ Flamingo. Geen house, maar Afrikaanse en Zuidamerikaanse 78-toerenplaten. Er wordt gedanst, in stijl. En iedereen is blij. De rij voor de biosuikerspin is inmiddels vijftien meter.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.