Beinsdorp huldigt Esmee Visser, de ’Knaller van Korea’

Het publiek en de kampioene kijken samen naar de winnende race.© Foto’s United Photos/Rob van Wieringen

Annemieke Windt
Beinsdorp

,,Het doet me wat dat zoveel mensen me leuk vinden’’, zegt schaatskampioene Esmee Visser aan het einde van de huldiging in haar Beinsdorp.

Alle aandacht van de afgelopen weken heeft de winnaar van de Olympische gouden medaille op de vijf kilometer overdonderd. ,,In het Olympisch dorp hoorden we er weinig over, maar andere schaatsers konden me wel vertellen wat me te wachten stond.”

Ze geeft zelf toe dat het pas echt tot haar doordrong wat ze gepresteerd heeft, toen ze in het Holland Heineken Huis werd gehuldigd. ,,Daar was ik na vier weken alleen maar sporters weer onder de normale mensen.”

Een beetje verkouden stond Visser zaterdagmiddag op het podium in Beinsdorp. ,,Ik dacht dat het na de kou in Zuid-Korea in Nederland warmer zou zijn.” Ze had die ochtend nog wel even op het ijs gestaan van het ijsbaantje in het dorp. ,,Ik heb natuurlijk een kijkje genomen. Je kunt niet als schaatser geen ijs zien.”

Een paar honderd van de negenhonderd Beinsdorpers waren op de huldiging van de ’knaller van Korea’ afgekomen. Voor de gelegenheid was het parkeerterrein van Proeflokaal Bregje omgetoverd tot evenemententerrein.

Het dorp is duidelijk blij met de prestaties van Visser. De kampioene wordt op een oranje Jeep naar het plein gereden met het dweilorkest ’Nu je er toch band’ voorop. Buurman Martijn Stam heeft het publiek dan al opgewarmd met een paar meezingers. Beinsdorp is fier op haar schaatsster.

,,Je hebt Beinsdorp op de kaart gezet”, vindt Wendy Oudshoorn, de kersverse voorzitter van de dorpsraad van Beinsdorp. ,,Tijdens de race zaten we met honderd man in het dorpshuis om jou te zien schaatsen.”

Uit handen van burgemeester Onno Hoes kreeg ze een sportmedaille van de gemeente Haarlemmermeer voor haar successen in Pyongchang. ,,Deze medaille reiken we normaal uit tijdens een jaarlijks gala, maar voor jou hebben we er speciaal een laten maken.”

Ze legt hem heel nuchter uit hoe je goud wint. ,,Gewoon lekker met schaatsen bezig zijn, niet met je tegenstander. Na drie rondes had ik al pijn in mijn benen en toen moest ik er nog negen. Maar dan kom je in je ritme en dan hoef je er op een goed moment nog maar drie.”

Visser was de verrassing van de Olympische Spelen. Een schaatsster die na het Olympische Kwalificatietoernooi niet eens wist wanneer die Spelen precies waren om vervolgens als tweede Nederlandse vrouw goud te halen op de vijf kilometer. Die andere schaatsster was Yvonne van Gennip.

Meer nog dan met haar sportieve prestatie heeft ze het publiek voor zich gewonnen met haar ongedwongen optreden. Dat ze dat niet van een vreemde heeft, wordt duidelijk als presentator Jan Schrama aan vader Gerard vraagt of hij bij de volgende Spelen wel het vliegtuig pakt om erbij te zijn. ,,Ik heb begrepen dat de volgende Winterspelen in China zijn. Daar kun je ook met de trein naartoe.”

Voor Visser zit het schaatsseizoen er nu op. Beinsdorp hoopt dat ze over vier jaar weer op het podium komt.

Zie ook: Beinsdorp loopt uit voor Esmee Visser

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.