Schneiders geschokt door gewelddadige wietovervallen

Burgemeester Bernt Schneiders: ,,Dit heb ik nog nooit meegemaakt.’’ © Archieffoto

Jacob van der Meulen
Haarlem

Twee gewelddadige overvallen op wietplantages binnen een dag tijd hebben een schok veroorzaakt in Haarlem. ,,Het is uitermate triest dat er inmiddels doden vallen bij de teelt van wiet’’, aldus burgemeester Bernt Schneiders.

Donderdag werd het door geweld om het leven gebrachte lichaam van een 50-jarige Haarlemmer in een bedrijfspand aan de Tappersweg gevonden.

Uit camerabeelden is gebleken dat drie mannen met bivakmutsen het pand binnendrongen om de daar aanwezige wietplantage leeg te roven. Vrijdagmorgen pleegden vier mannen in de Lijsterstraat in Haarlem-Noord een overval op een daar aanwezige wietplantage. Zij werden opgepakt.

Triest

De fatale overval in de Waardepolder noemt Schneiders ’uitermate triest voor de nabestaanden’.

,,Daarnaast zullen Haarlemmers net als ik geschokt zijn door het feit dat dit in onze stad gebeurt. Het is echt beter om het telen van wiet uit de illegale sfeer te halen. Bijvoorbeeld door dit door gecertificeerde bedrijven te laten doen die daar een vergunning voor moeten hebben. Uiteraard zal zo'n kwekerij het nodige aan beveiliging moeten doen. Maar door het reguleren van teelt tot verkoop neem je criminelen veel wind uit de zeilen.’’

Onhoudbaar

Bernt Schneiders, tevens voorzitter van de bestuurlijke VNG-werkgroep modernisering Cannabisbeleid, vindt het huidige gedoogbeleid voor gemeenten onhoudbaar.

In een recent verschenen rapport pleitte hij met andere burgemeesters voor een gemeentelijk vergunningenstelsel voor teelt en verkoop van softdrugs. ,,We moeten toe naar een gemeentelijk vergunningenstelsel om de ondermijnende gevolgen van het huidige beleid te stoppen.’’

Bij de presentatie van het rapport toonde Schneiders zich niet optimistisch over de kans dat al in de volgende kabinetsperiode een nieuwe Cannabiswet vorm krijgt.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.