Haarlem zet zesduizend groene bakken bij flats

Annalaura Molducci
Haarlem

Om afval beter te kunnen scheiden krijgt Haarlem er zesduizend groene afvalbakken bij. Die worden geplaatst bij de flats en zijn voor het inzamelen van groente- en fruitafval.

Wethouder Sikkema: ,,We hopen daardoor dat Haarlemmers hun afval niet allemaal in grijze afvalzakken blijven stoppen.” Ze is zich er wel van bewust dat er nog wel wat water door het Spaarne moet vloeien voordat 68 procent van het Haarlemse afval wordt gescheiden. Dat is bijna een verdubbeling van nu.

Sikkema: ,,Haarlemmers moeten zich bewust worden van het probleem en ze moeten hun gedrag veranderen. Dat vergt een goede communicatie. Er wordt op de Haarlemse scholen ook veel aan gedaan. We hebben een goede natuur- en milieueducatie. Jong geleerd is oud gedaan.”

In de opinienota van Sikkema staan meerdere modellen om afval te scheiden. De meest vergaande is een combinatie van plastic, blik en drankenkartons inzamelen in plastic zakken, groente en fruit weer op gaan halen bij de hoogbouw en mensen belonen die minder restafval weggooien.

Grote steden

De landelijke doelstellingen zijn dat iedere Nederlander honderd kilo afval heeft en 75 procent scheidt. ,,In Haarlem zitten we op 130 kilo en 68 procent omdat we in de stad wonen en in een bepaalde categorie zitten. Amsterdam en de andere grote steden in de Randstad doen het nog slechter hoor. En Schiedam ook, die zit op 13 procent.”

Gemeenten waar heel goed afval wordt gescheiden, zijn vaak wat kleiner en hebben veel laagbouw. Je treft ze vaak in het oosten en het zuiden van het land. Het Limburgse Thorn haalt 98 procent en is de beste gemeente. Het blijkt dat de gemeenten daar gezamenlijk optrekken om zoveel mogelijk afval te scheiden. Ook daar blijkt beloning voor weinig restafval goed te werken.

Afvalcoaches

Sikkema wil ook werken met afvalcoaches in de wijken. Dat kunnen de Haarlemmers zijn die nu meedoen aan het honderddagenproject om zo min mogelijk restafval over te houden.

Sikkema wil haar beleid rustig opbouwen over een periode van zes jaar. ,,We beginnen ludiek met quick-wins en eindigen met gedifferentieerde tarieven.” De gemeenteraad buigt zich op 12 mei in de commissie beheer over de afvalnota. Eind mei zit het plan in de raad.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.