Geen spoor van stenengooiers bus 300

© Foto: Michel van Bergen

Richard Stekelenburg
Haarlem

De politie tast vooralsnog - vrijwel letterlijk - in het duister wat betreft de daders van het ernstige stenengooi-incident afgelopen zaterdagnacht in Haarlem-Schalkwijk. Een bus van Connexxion werd op de Aziëweg door een groepje van vier of vijf jongeren bekogeld met zeker twee stoeptegels. Een daarvan ging door een ruit van de bus, waarbij een 25-jarige passagier uit Nieuw-Vennep gewond raakte aan zijn hoofd.

,,We nemen dit zeer hoog op’’, zegt een woordvoerder van politie. ,,Ondertussen hebben we op dit moment nog geen enkel aanknopingspunt dat richting de daders leidt. We hopen dat zich nog wat getuigen zullen melden.’’

Een nacht eerder werd even verderop op hetzelfde traject een personeelsbusje van Connexxion bekogeld met stenen.

De politie zal de komende tijd ’opvallend en onopvallend’ extra aanwezig zijn in de omgeving van de Aziëweg in Schalkwijk. Ook de gemeente kondigt voor de komende tijd extra inzet van handhavers en jeugdwerkers aan in dit gebied.

Vaker

Er worden vaker stenen naar bussen gegooid. Ook voor Haarlem is het niet eerste keer. In Schalkwijk was lijn 300 (voorheen Zuidtangent) eerder mikpunt van gooiende jongeren. Het is voor zover bekend echter de eerste keer in Nederland dat daarbij iemand gewond raakt.

Connexxion ziet vooralsnog geen aanleiding om in Haarlem buslijnen te schrappen of om te leiden, zoals het bedrijf gisteren wel besloot te doen in de Almerense Kruidenwijk.

,,De situatie in Almere is geenszins te vergelijken met die in Haarlem-Schalkwijk’’, zegt Connexxion-woordvoerder Hendri Beltman. ,,In de Kruidenwijk gaat het al weken structureel mis, wat afgelopen weekend aanleiding voor chauffeurs is geweest om te zeggen: ’We willen daar niet meer rijden’. In Haarlem hebben we eerder incidenten meegemaakt, maar het heeft niet datzelfde structurele karakter. Het is ook nogal wat om een lijn te schrappen of drastisch om te gaan leiden. Je dupeert daarmee veel reizigers. Lijn 300 is daarbij een zeer belangrijke vervoerslijn in het gebied.’’ De 300 rijdt van station Haarlem via Hoofddorp en Schiphol naar Amsterdam Bijlmer vice versa.

Aangifte

Connexxion heeft de maandag op het politiebureau aan de Koudenhorn in Haarlem aangifte gedaan van het incident. Daarbij heeft ook de dienstdoende buschauffeur zijn verhaal gedaan. Zowel politie als Connexxion hebben inmiddels ook contact gehad met de 25-jarige Nieuw-Venneper die door een van de gegooide stoeptegel geraakt werd.

De kans dat de daders gepakt worden, lijkt klein. De stenengooi-actie gebeurde rond 1.00 ’s nachts, in het pikkedonker, waarna de daders er meteen weer vandoor gingen.

Toch wist de politie in september 2011 wel vijf jongens in Schalkwijk op te pakken die meermaals stenen hadden gegooid naar bussen. Het bleek toen te gaan om jongens in de leeftijd 8 tot 12 jaar.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.