Aldi wil naar Nieuwe Kom in Nieuw-Vennep

Medisch centrum. © Gemeente Haarlemmermeer

Wessel Mekking
Nieuw-Vennep

Supermarkt Aldi wil naar de Nieuwe Kom verhuizen. Ten Brinke Broers Projectontwikkeling BV is van plan op de hoek Doorbraak-Gelevinkstraat een pand neer te zetten met ruimte voor de Aldi, enkele dagwinkels en ongeveer vijftig huurappartementen in de vrije sector.

De supermarktketen verhuist haar winkel graag van de wijk Linquenda naar het nieuwe dorpshart van Nieuw-Vennep. Ze denkt daar de beschikking over een efficiëntere winkel, met een oppervlakte van ongeveer 1250 vierkante meter, te krijgen. Ook is op de nieuwe locatie veel meer parkeergelegenheid, ziet ze als ander voordeel. Bovendien ligt de winkel in de Nieuwe Kom een stuk centraler dan in Linquenda.

Bij Aldi komen ongeveer drie dagwinkels, vertelt Coos Broers, directeur van Ten Brinke Broers Projectontwikkeling BV. Welke zaken dat worden, is niet bekend. De plannen liggen nog niet vast, aldus Broers. De ontwikkelaar voert gesprekken met de gemeente Haarlemmermeer, onder meer over het afwikkelen van het verkeer.

Op de plek van Aldi in Linquenda komt een andere winkel van ’een nationale keten’, zo is de bedoeling. Broers wil nog niet zeggen welke dat is.

Jaren geleden werd al begonnen met het opknappen van het gebied ten oosten van winkelcentrum De Symfonie en de Venneperstraat. Zo verrezen aan het Harmonieplein het gebouw van Pier K, het nieuwe Ontmoetingscentrum, winkeltjes en woningen. Maar mede door de economische crisis viel het project stil, waardoor in het centrum van Nieuw-Vennep al lange tijd flink wat grond braak ligt.

Impuls

Eerder dit jaar besloten Ymere en de gemeente Haarlemmermeer een flinke stap te zetten om de Nieuwe Kom weer een impuls te geven. De poldergemeente kocht voor meer dan zes miljoen euro aan maatschappelijk vastgoed van de woningcorporatie. Ook besloot Haarlemmermeer drie ton subsidie te verstrekken voor de bouw van sociale huurwoningen. Daardoor kan Ymere aan de Jonkheer van de Pollstraat veertig eengezinswoningen voor de verkoop en dertien eengezinswoningen voor de sociale verhuur bouwen en aan de Gelevinkstraat tien eengezinswoningen en 41 appartementen, alle sociale huur.

Marktgebouw

Op het stuk grond tussen Venneperstraat, Harmonieplein, Gelevinkstraat en Elemastraat verrijst in de vorm van het Marktgebouw een blikvanger. Het gebouw krijgt vier lagen en is daarmee relatief hoog, zodat het Harmonieplein meer als ’een kamer’ aan gaat voelen. In het gebouw is ruimte voor koopwoningen, commerciële voorzieningen en een aantal openbare functies. Zo wordt gedacht aan het onderbrengen van de bibliotheek en Servicecentrum Zuid in het Marktgebouw.

Ontwikkelaar Vink Bouw Nieuwkoop overlegt momenteel met de gemeente over de plannen. Architect Svetlana Stefanova heeft inmiddels een schetsontwerp voor het Marktgebouw gemaakt. In dat ontwerp heeft het gebouw ook een toren met klok, wat doet denken aan een kerktoren. ,,Het schetsontwerp is nog aan veranderingen onderhevig, ook de toren. Dus het lijkt me niet juist om het ontwerp in de krant te plaatsen’’, aldus projectontwikkelaar Marieke Klijn. Eerder was de hoop dat nog dit jaar de voorverkoop van de woningen in het gebouw kon beginnen, maar dat gaat niet meer lukken.

Medisch centrum

Over het medisch centrum aan de Doorbraak, richting de Schoolstraat, hebben de gemeente en een ontwikkelaar mondeling overeenstemming bereikt. Het is de bedoeling dat in de nieuwbouw huisartsen, een apotheek en fysiotherapie een plek krijgen.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.