Asielzoekers op Schiphol geregistreerd tot eind jaar

Bart Boele
Hoofddorp

Er komt een registratiecentrum voor asielzoekers met verblijfsvergunning (statushouders) in het Justitieel Complex op Schiphol.

Op verzoek van het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) wordt een centrum ingericht voor de basisregistratie van personen (BRP).

Zij krijgen daar een burgerservicenummer en dat is noodzakelijk om huisvesting, uitkering, toeslagen en dergelijke te kunnen krijgen. Die zijn nodig om zich in Nederland te kunnen vestigen.

De registratie is een verantwoordelijkheid van de gemeente. Asielzoekers zouden zich dan ook bij de balie van het raadhuis in Hoofddorp moeten melden. Maar statushouders zijn een complexe groep, bijvoorbeeld omdat het internationaal naamrecht van toepassing is.

Om de gemeenten te helpen heeft het COA zogenaamde BRP-straten bedacht. Daar worden dan alle asielzoekers geregistreerd door geschoolde medewerkers die van de hoed en de rand weten. Dat ontlast de gemeente, gaat veel sneller voor de betrokken personen en door de specialistische aanpak worden veel minder fouten gemaakt.

Er zijn al BRP-straten in Ter Apel, Veenhuizen, Den Bosch, Zevenaar, Doetinchem en Budel. Er zijn ook mobiele BRP-teams die gemeenten ondersteunen. De BRP-straat op Schiphol komt er vooralsnog tot het einde van dit jaar.

Dat melden B en W van Haarlemmermeer binnenkort aan de gemeenteraad.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.