Storm houdt flink huis in Haarlem [video]

De bloemenkar aan het Emmaplein is vernield door een omgewaaide boom .© United Photos/Paul Vreeker

Een omgevallen boom aan de Militairenweg.© Foto Gijs de Jong

Zendmast van Radio Bloemendaal.© Foto: Harry Dijkhuizen

1 / 3
Van onze verslaggevers
Haarlem

In Haarlem hebben hevige rukwinden donderdag op diverse plekken flinke schade veroorzaakt. Plantenverkoper Pim van Wanrooij, op wiens stal aan het Emmaplein een boom viel, verwijt de gemeente dat ze de verrotte iep achter zijn kar niet eerder hebben weggehaald.

Auto bedolven aan de Vrijburglaan.© Foto Renée de Ruyter

Behalve op het Emmaplein, zijn er op tal van andere plekken bomen gesneuveld. Zoals op het Leidseplein en aan de Van ’t Hoffstraat in Haarlem en in Overveen aan de Militairenweg, Prins Hendriklaan, Vrijburglaan en Tetterodeweg.

Omgevallen boom aan de Ter Hoffsteedeweg in Overveen.© Foto Gijs de Jong

Ook werd er schade gemeld bij dagbesteding De Liede aan de Florence Nightingalestraat. Er zijn eveneens vrachtwagens omgewaaid, zoals op de A22 en op de A9 bij Badhoevedorp. Sommige scholen kondigden ’code rood’ af. Dat betekende dat kinderen eerder naar huis mochten. Er werd ook een wegwijzerbord weggehaald en op een trein tussen Leiden en Haarlem kwam een omgewaaide boom terecht, waardoor het treinverkeer vertraging opliep. Daarnaast werd de hoofdingang van het Spaarne Gasthuis in Haarlem vanwege de storm gesloten.

Stormschade aan de Zuid-Schalkwijkerweg.© Foto Jan Montanus

Kort na het middaguur werd NS-station Haarlem voor alle reizigers afgesloten. Er dreigden dakplaten van het station te waaien waardoor gevaar zou kunnen ontstaan voor de reizigers. Op dat moment lag het volledige treinverkeer in Nederland overigens al stil.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De NS verzocht de politie de reizigers bij de toegangsdeuren tegen te houden. Dat verliep verder in een goede sfeer. Vervolgens werden alle toegangsdeuren tot het station afgesloten. Niet iedereen was op de hoogte van het feit dat het treinverkeer stil was gelegd. Een reizigster: ,,Maar ik moet naar mijn werk. Weet u misschien of er hier in de buurt ergens een bibliotheek is? Dan ga ik daar werken, want ik heb geen laptop bij me.’’

Ook viel een boom op een trein tussen de Pijlslaan en de Westergracht.

Plantenverkoper Wim van Wanrooij heeft grote schade door de storm. Een iep achter zijn stal heeft zijn nering op het Emmaplein volledig vernield. ,,Vorig jaar is bij een meting door de gemeente al vastgesteld dat de iep vanaf een meter of twee al verrot was. Hij heeft de gemeente ook verzocht de iep op het Emmaplein weg te halen, maar zijn verzoek is volgens hem genegeerd.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Zijn stal was niet verzekerd. ,,Zo’n kar is niet te verzekeren. Een nieuwe kar kost zo’n 6.500 euro.’’ Ook de inrichting en alles wat erin zit kan hij afschrijven. ,,Ik ga de gemeente aansprakelijk stellen. Die is laks geweest.’’

In Bloemendaal brak de één van de twee zendmasten van Radio Bloemendaal. Op drie meter hoogte knikte de mast en viel op het zenderhuisje. De schade aan het zenderhuisje is beperkt, maar uitzendingen zijn voorlopig alleen te horen via internet. De schade aan de mast is groot, aldus het radiostation.

Zendmast Radio Bloemendaal© Foto Harry Dijkhuizen

Ook in de gemeente Haarlemmermeer hadden de hulpdiensten tussen 9 en 12 uur handenvol werk. Op het Nieuw-Vennepse KNMI-meetstation werd een windvlaag van 132 km/uur gemeten. Drie vrachtwagens woeien van de weg bij Badhoevedorp, Lijnden en Hoofddorp. Op de Drie Merenweg bij Vijfhuizen woei een busje van de weg. Verder werd stormschade gemeld uit vooral Hoofddorp en Nieuw-Vennep.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.