Digitale inhaalslag 85+

Tiny de Kraker is gek op haar tablet. Zij doet daar alles op: face-timen, appen, Facebook, skypen, betalen. foto Martin Mooij

Peter Lodewijks

Als laatste groep Nederlanders omarmen ook de alleroudsten de tablet. Momenteel is sprake van een enorme inhaalslag. Al ruim een op de zes mensen ouder dan 85 jaar bezit zo’n eenvoudig bedienbaar apparaat met aanraakscherm.

Anders dan de smartphone die door de alleroudsten nauwelijks wordt gebruikt, vindt de iPad of zijn tegenhanger van Android zijn weg naar hen. Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper. Dat 85-plussers de smartphone links laten liggen en voor de tablet kiezen, valt te verklaren uit het grotere gebruiksgemak. Een telefoon is gewoon veel te klein.

„Op een smartphone kun je ook niet goed tikken”, zegt woordvoerster Saskia Hamminga van SeniorWeb. „Van de cursisten ouder dan 75 jaar die we wegwijs in de digitale wereld maken, heeft 48 procent een tablet. Slechts 24 procent beschikt over een smartphone.”

In het algemeen valt met een tablet fijner te werken. Vooral de iPad werkt heel intuïtief en natuurlijk. Het is nauwelijks mogelijk om er iets fouts mee doen. In het theoretische geval dat er toch iets verkeerd gaat, valt dat bovendien snel te herstellen. Omdat vrijwel elk gezin er een heeft, is er altijd een buurjongen of kleinkind dat even naar oma’s tablet kan kijken. Bijvoorbeeld om de lettertypes op het scherm groter te maken of om cachegegevens te wissen.

De 85-plussers gaan in versneld tempo over op internet omdat ze het gevoel hebben te veel te missen. Directeur Daan Dohmen van het zorginnovatiebedrijf FocusCura zegt: „Deze groep zet nu de stap naar de online wereld." De tablet is daarbij veruit favoriet. Geen computer kent namelijk zoveel gebruiksgemak. Een bureaucomputer of notebook geldt als te ingewikkeld. De alleroudsten zien peuters moeiteloos met een tablet omgaan, reden om het zelf te proberen.

Volgens Hamminga gaan 85-plussers beseffen dat ze niet meer om internet heen kunnen. Om bankzaken te doen, ben je er straks in hoge mate op aangewezen. Dat geldt zeker als straks de papieren acceptgiro verdwijnt en bankfilialen in dorpen schaars worden.

Ook voor het contact met de (klein)kinderen via Skype en Facetime is een tablet belangrijk geworden. Neem de 83-jarige Tiny de Kraker die naar eigen zeggen ’een beetje verslaafd’ aan de tablet is. Niet alleen zit zij vaak op Facebook, ze mailt ook graag naar kinderen en kleinkinderen. Ook de (video)beldienst Skype kent voor haar geen geheimen. „Heel leuk als je een zoon hebt die in Indonesië woont.” Behalve voor communicatie gebruikt mevrouw De Kraker haar tablet voor entertainment. „Ik doe vaak spelletjes of bekijk leuke dierenfilmpjes. Die deel ik dan weer op Facebook. Ook is mijn tablet heel geschikt om tv-programma’s te bekijken die ik heb gemist.”

Dohmen ziet mensen van gevorderde leeftijd de digitale stap maken omdat ze zich willen voorbereiden op het moment dat ze zorg nodig hebben. Omdat ze tevens zolang mogelijk zelfstandig willen blijven, lonkt zorg op afstand. Daarbij wordt via beeldbellen contact gehouden met huisarts en verpleegkundige. Zorgverleners kunnen hierdoor continu meekijken wat er aan de hand is.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.