Duurzame Huizenroute Haarlem: ’Het blijft niet bij zonnepanelen’

Het huis van Ferry van der Peet heeft wel iets weg van een duurzame proeftuin.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Annemieke Windt
Haarlem

Het lijkt bij mensen die hun huis verduurzamen wel een beetje of het een verslaving is.

Het begint met een paar zonnepanelen op het dak om stroom op te wekken, maar het kan zo maar uitmonden in een volledig verduurzaamd huis, waarbij de gasmeter uit de meterkast gehaald kan worden. ,,Kijk hier maar”, laat Sjoerd Andela in zijn woning aan Terworm zien. ,,Hier hing eerst de gasmeter. Die hebben we vorig jaar weg laten halen. Wel hebben we er twaalf groepen bij voor de elektriciteit die we opwekken met de zonnepanelen op het dak.”

Het huis van Andela is een van de vier woningen waar zaterdag de deuren open gingen voor de Duurzame Huizenroute. Bewoners die hun huis energiezuinig en duurzaam hebben verbouwd ontvangen mensen thuis die meer willen weten over wat dat nou precies inhoudt. Een buurvrouw van Andela, die nadenkt over de volgende stap na het plaatsen van zonnepanelen op het dak, komt met een lijstje vragen langs. Tot nu toe is alles haar meegevallen. ,,Ik dacht dat het allemaal heel ingewikkeld zou zijn, maar dat was niet zo.” Wel is het een proces van een aantal jaren, blijkt uit het relaas van Andela. Hij zette in 2009 de eerste stappen met het energiezuinig wonen.

Het huis van de familie Van der Peet in de Indische buurt lijkt wel een proeftuin voor allerlei duurzame experimenten. Ze wonen in een oude buurtwinkel uit 1927, die stamt uit een tijd dat niemand zich nog zorgen maakte over het milieu. ,,Het was een bouwval toen we hier kwamen wonen in 1998. We zijn gaan restaureren en opknappen. Dat we steeds voor duurzaam kozen, was in eerste instantie niet eens zozeer vanwege het milieu, maar omdat dat gewoon de beste oplossing was”, zegt Ferry van der Peet. ,,Dat begon met isoleren, want de gevel was uit enkel steen opgetrokken, maar we zijn steeds een stapje verder gegaan.’’

Het proces om hun huis zo duurzaam mogelijk te maken, heeft acht jaar in beslag genomen. ,,Het is een investering om je huis aan te pakken”, vindt Angelina van der Peet. Na het isoleren, volgden zonnepanelen op het dak, een palletkachel om het huis te verwarmen, nog meer zonnepanelen en nu een fijnstoffilter om de uitstoot van de palletkachel te zuiveren. Ferry heeft er lol in, al leidt dat volgens dochter Marieke wel tot allerlei snelle wisselingen in het huis, vooral als het gaat om kachels. ,,We hebben de laatste jaren zeker al acht kachels gehad.”

Duurzaam leven gaat bij deze familie nog veel verder, blijkt uit de strikte afvalscheiding. ,,We willen nu minder plastic in huis, dus hebben we pas een soda machine gekocht, want dan komen die plastic flessen het huis niet meer in.” De totale investering heeft hun ook veel opgeleverd, vindt Ferry. ,,Van het geld dat we nu uitsparen aan stroom en gas kunnen we vaker op vakantie.”

Aan de andere kant vraagt duurzaam leven ook om duidelijke keuzes. ,,We hebben geen droogtrommel en geen afwasmachine.”

Ook zaterdag 11 november is er een Duurzame Huizenroute.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.