Amsterdam in kunstzinnig licht

Amsterdam in kunstzinnig licht. Archieffoto ANP: Amsterdam Light Festival 2012.

Kelly van Hal
Amsterdam

De binnenstad van Amsterdam is vanaf vrijdag ruim 6 weken lang gehuld in kunstzinnig licht. De tweede editie van het Amsterdam Light Festival haalt meer dan 20 lichtsculpturen, installaties en projecties van gevestigde en aanstormende kunstenaars naar de hoofdstad. Een van de hoogtepunten is volgens de organisatie het object Fly’s Eye van de Amerikaanse uitvinder en ontwerper Richard Buckminster Fuller (1895-1983).

De lichtkoepel van Buckminster Fuller, neergestreken voor het Centraal Station, is voor het eerst in Nederland te zien. De Nederlandse kunstenaar Todd van Hulzen laat langs het Singel de in 1829 afgebroken Haringpakkerstoren herrijzen. Op de 100 meter lange gevel van de Hermitage wordt het kunstwerk Reflections van de Oostenrijkse Teresa Mar geprojecteerd en aan de Amstelsluis plant Jacques Rival (Frankrijk) zijn Big Tree, een metalen constructie met 64 gekleurde led-buizen als takken. Ook bij onder meer het Amstel Hotel, ARCAM, de Stopera, Hortus en verschillende musea en galeries zijn lichtkunstwerken te bewonderen.

Onderdeel van het Amsterdam Light Festival zijn de vaarroute Water Colors door de grachten in de binnenstad en wandeltocht Illuminade door de Plantagebuurt, die bezoekers ’s avonds langs de kunstwerken voeren.

De gratis tentoonstelling van lichtkunst in de openbare ruimte duurt tot en met 19 januari.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.