Hardlopen op de startbaan bij N201 Run

Deelnemers aan de 'nightrun' van de N201 Run.

Wessel Mekking
haarlemmermeer

Zo'n 6.500 renners deden mee aan de eenmalige N201 Run, die onder meer door de Waterwolftunnel voerde.

,,Toen ik de groep achter me had gelaten was het net even of de wereld stil stond en alles om mij draaide, zo in die donkerte en al die wijdte om je heen”, zegt de Amsterdamse Carola Linschooten die als eerste van de dames binnenkomt bij de vijf kilometer night run. ,,Het is een heel bijzondere ervaring.”

De uitkomst van deze nachtloop is verrassend: de dertienjarige Lars Kooij heeft met een verschil van slechts vier seconden gewonnen van zijn zestienjarige familielid Mark Kooij.

Sommigen lopen voor de tijd, anderen voor de lol. In tegenstelling tot de tien en vijftien kilometer is de vijf km nightrun vooral een ‘fun run’ waarvoor de lopers zich in kerstthema gehuld hebben. Glitterjurkjes en lichtslingers schitteren boven snelle sportschoenen. De eenmaligheid van het evenement heeft veel mensen over de streep gehaald om de autowegloop te beleven zoals de Haarlemse Manon Brunting en Ferdinand Keij. Maar ook persoonlijke prestaties worden gevierd door bijvoorbeeld de Hoofddorpse Lieselotte Wels en Ferdinand van den Haak. ,,Ferdinand is in zes maanden dertig kilo afgevallen en om dat te vieren lopen we nu samen de vijf kilometer. Wauw hè? Ik vind het helemaal te gek dat we hier staan, dat was vorig jaar namelijk nog niet mogelijk.”

Kopstukken doen mee aan de vijftien kilometer die de meest serieuze wedstrijd van de dag is. Tot de laatste tweehonderd meter lopen Patrick Stitzinger (regerend Nederlands marathonkampioen) en Koen Raymaekers (voormalig Nederlands kampioen hele en halve marathon) schouder aan schouder. Met een verschil van slechts drie seconden wint Stitzinger nipt de loop.

Winnaars

De winnaars waren zaterdag: Kenny van Weeghel (wheelers man), Margriet van den Broek (wheelers vrouw), Robert Heusinkveld (10 km), Patrick Stitzinger (15 km), Lars Kooij (5 km night run) en Gertjan Rossing (10 km night run).

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.