Genezers ontkennen rol bij dood Heemsteedse kankerpatiënte

Genezers ontkennen rol bij dood Heemsteedse kankerpatiënte Foto ANP© Foto ANP

Leontien van Engelen
haarlem/heemstede

Twee alternatieve genezers ontkennen dat zij een borstkankerpatiënte ervan hebben weerhouden naar het ziekenhuis te gaan voor reguliere zorg. De 52-jarige vrouw uit Heemstede overleed in 2011 na een ziekteproces van jaren.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zijn de genezers medeschuldig aan de dood van de vrouw, omdat zij haar niet hebben laten behandelen door een 'gewone' arts.

„Ik heb steeds gezegd dat ze naar het ziekenhuis moest gaan”, zei de 54-jarige orthomoleculair arts Peter J. uit Heemstede. Ook genezeres Martha B. (71) uit Amsterdam ontkende dat ze de patiënte had ontraden om zich in het ziekenhuis te laten behandelen, ’omdat straling voor haar de dood zou betekenen’. De twee benadrukten dat de vrouw zelf absoluut niet naar het ziekenhuis wilde.

Bij de vrouw werd in 2007 borstkanker ontdekt. Zij besloot zich niet te laten behandelen door een oncoloog in een ziekenhuis, maar koos voor een alternatieve behandeling. De Heemsteedse had een groot vertrouwen in arts en huisvriend Peter J. Hij woonde de laatste fase van haar ziekte bij haar op zolder om haar te verzorgen. „Zij had de regie over haar behandeling”, zei de verdachte, die ontkende dat hij haar behandelaar was.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.