Stemadvies

Henk Geist

Het mag eigenlijk niet op deze plek, maar bij wijze van uitzondering doe ik het toch. Ik geef een stemadvies. Voor het nieuwe brugwachtershuisje bij de Melkbrug.

Een prachtige monumentale brug over een prachtig kronkelend Spaarne in een prachtige monumentale binnenstad. Daar moet dus ook een heel bijzonder nieuw brugwachtershuisje naast komen. Dat vond de gemeente ook, die een prijsvraag uitschreef voor het ontwerp.

Twee ontwerpen zijn er nu uitverkoren, ga vooral kijken in het ABC, waar ze tentoongesteld staan. En ga daar vooral ook stemmen, want het publiek bepaalt uiteindelijk welk van de twee ontwerpen tot uitvoering komt. De strijd gaat tussen ’t Melkhuisje van Marjolein van Eig en het ontwerp van de Zweedse architect Johan Selbing, dat ik voor het gemak maar het Ikea-huisje noem.

Mijn advies: stem op het Ikea-huisje. Ik ben gek op baksteen, maar het geheel bakstenen Melkhuisje vind ik iets te veel op een tuinhuisje lijken. Het Zweedse huis heeft de oervorm van een Hollands huis en oogt robuust en stoer, het staat als een donjon, een verdedigingstoren bij de toegang tot de Haarlemse binnenstad. Veel hoop dat mijn advies iets uitmaakt heb ik overigens niet.

Bij een peiling bij ons op de redactie bleek een duidelijke voorkeur voor ’t Melkhuisje. Maar ga stemmen!

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.