’Wereldvreemde’ dodenopwekker wint bikini

De Gouden Bikini ontleent zijn naam aan een rel uit 2007. Het raadslid Mirjam Bikker van de ChristenUnie protesteerde tegen een gevelbrede reclameposter die een lingeriezaak in Utrecht moest sieren. Bikker vond dat reclamemakers vrouwen degraderen tot lustobjecten.

Silvan Schoonhoven
volendam

Bidden voor ’voortijdig overledenen zodat zij terugkeren in hun gezonde lichaam’. Dat is de missie van Ronald Plat uit Volendam en Bennebroek. Hij won 1 januari  de Gouden Bikini, een prijs voor wie zich het meest heeft onderscheiden als ’wereldvreemd gelovige’. De Bikini wordt jaarlijks toegekend door lezers van het satirische weblog Goedgelovig.

De prijs dankt zijn naam aan een reclame van Hunkemöller uit 2007, waartegen een Utrechts ChristenUnie-raadslid bezwaar maakte. ,,Als protest tegen dit soort moralistisch en kleinchristelijk activisme maakte Goedgelovig van de gouden bikini het symbool van wereldvreemdheid’’, staat op de site te lezen.

Ronald Plat, accountant en gebedsgenezer, plaatste zich in mei in de schijnwerpers. De lichamen van twee ontvoerde broertjes uit Zeist waren net gevonden en Plat wilde proberen hen tot leven te bidden, schreef hij. Ook prins Friso kon met de kracht van het geloof worden genezen. Plat riep woedende reacties over zich af. Behalve doodsbedreigingen kreeg hij ook steun, bijvoorbeeld van de Leiderdorpse evangelist Jan Zijlstra.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.