Priester mag niet mee in gayboot

Sam Trompert
Amsterdam

Ze zijn allemaal aanwezig op de World Religion Boat dit weekend. Voor het eerst varen geestelijk leiders van de grote wereldgodsdiensten mee op de Canal Parade. Behalve de katholieken.

Niet dat er geen katholiek te vinden was die mee wilde doen. Priester Pierre Valkering van de Vredeskerk in Amsterdam staat vooraan als het om de emancipatie van LHBT’s gaat, lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender mensen. „Ik sta voor een liefdevolle en constructieve benadering naar LHBT’s”, zegt hij. Maar hij mag niet. Bisschop Jos Punt, van het bisdom Haarlem-Amsterdam, wil het niet hebben.

En daarmee gaat het niet door. Valkering is teleurgesteld. „Maar ja, het is mijn baas he?”, zegt hij. „Ik zou rechtstreeks tegen zijn wens in gaan als ik wel mee vaar.”

Paus Fransiscus

Een andere belangrijke geestelijke, paus Franiscus, droeg Valkering juist op zijn groeten over te brengen aan de homogemeenschap. Eind juni spreekt Valkering met de paus in Rome. Hij overhandigt hem de Italiaanse vertaling van ’Dag jongen van licht’, een bundeling van dertig toespraken van pastor Jan van Kilsdonk, gehouden tijdens de uitvaart van homoseksuele mannen.

„Deze mensen draag ik in mijn hart”, zou de paus toen tegen de Amsterdamse pastoor gezegd hebben.

Na die ontmoeting hangt Valkering een grote foto van hem en de paus aan de gevel van de Vredeskerk, waar hij werkt. Op die manier wil hij de homogemeenschap groeten, namens de paus.

Maar ook de Canal Parade was een mooi moment geweest om uiting te geven aan de wens van paus Fransiscus, die een lans lijkt te willen breken voor LHBT’ers. „Er waait een warme wind uit Rome”, aldus Valkering. Enkele weken geleden suggereerde de paus dat de kerk excuses moet aanbieden aan homo’s, voor de manier waarop ze hen gedurende eeuwen heeft behandeld.

Erotisch-banale elementen

Ook bisschop Punt is van mening dat LHBT’ers met respect behandeld moeten worden. Dat betekent niet dat de kerk homoseksualiteit accepteert. „Bij meedoen aan de Gay Pride gaan de nuances verloren. Bovendien zijn er altijd ook erotisch-banale elementen waar de Kerk zich niet mee kan identificeren ”, schrijft het bisdom in een verklaring. Met andere woorden: discriminatie van homo’s keuren we af, maar seks is alleen voor man en vrouw, binnen het huwelijk.

De organisatie van de World Religion Boat vindt het ’heel erg jammer’, zegt Barbara Rogoski. „De boodschap was juist: God houdt van ons allemaal, je hoort erbij. Moslims, joden, christenen, hindoes… We balen dat de bisschop dat niet ziet.”

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.