’Privacy is wel goed beveiligd’

Annalaura Molducci
Haarlem

Er is geen reden voor ongerustheid rondom de beveiliging van persoonsgegevens van Haarlemmers.

Dat antwoordt het college van B en W op vragen van Wouter Rutten (VVD). De liberaal vindt de antwoorden zo nietszeggend en cryptisch dat hij de kwestie nu aan de orde wil stellen in de eerstvolgende raadscommissie beheer in 2014.

Volgens de liberaal wordt er veel meer dan nodig is gesnuffeld. ,,Iemand ziet een mooie auto en kijkt even van wie die is.’’ Ook wordt meer dan nodig gezocht op naam-, adres-, en woongegevens. Wie dat doen, kan Rutten niet zeggen. ,,Daar kom je niet achter.’’ Feit is volgens hem wel dat er niet voldoende wordt gecontroleerd wie welke gegevens kunnen inzien.

Nieuwe werken

Zeker in het nieuwe werken waarbij ambtenaren de gegevens van Haarlemmers op tal van plekken kunnen inzien, schuilen volgens Rutten gevaren. Als de betrokken ambtenaar bijvoorbeeld de persoonsgegevens op een laptop raadpleegt en even wegloopt naar een koffieautomaat om daar vervolgens te kletsen kan iedereen in de computer kijken. Een goede controle daarop is onvoldoende geregeld.

Volgens B en W deugt de beveiliging wel. Met werknemers is afgesproken hoe er met de gegevens moet worden omgegaan. In 2012 werd ook nog eens goed gekeken wie er wel en niet een bevoegdheid krijgen om in het systeem mogen kijken. Dat komt in een beveiligingsplan dat begin 2014 wordt vastgesteld. Rutten: ,,Met een paar muisklikken kun je de gegevens zien van bijna iedere Haarlemmer. Wat je verdient, waar je werkt, of je schulden hebt, hoe je gezin is samengesteld of welke auto je hebt. Daarom wil ik weten wie er allemaal in het systeem kunnen kijken en hoe de gemeente dat controleert. Ik heb nog steeds geen antwoord.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.