Stijlflaters onder de loep

Foto Jos Diender

1 / 2
Nanska van de Laar

Zij draagt een casual combinatie van een vest, jeans en Prada-stiletto’s. Hij een geruit overhemd en een kek zwart stropje onder de zilveren kuif. Niks mis mee op een doordeweekse dag, voor Cécile Narinx (hoofdredacteur van de Elle) en Arno Kantelberg (hoofdredacteur van de Esquire).

Half bekend Nederland voorzagen ze al van ongevraagd stijladvies in hun wekelijkse Volkskrant-rubriek Smaak, waarvan net een bundeling is verschenen. Narinx: „Hoe we de kandidaten kiezen? Volstrekte willekeur.” Kantelberg: „Het is een geniale chaos. Soms gaat het aan de hand van de agenda. De Gouden Kalveren, de Televizierring. En soms komt er iemand voorbij die je echt niet kunt laten lopen, zoals Roy Donders.”

Narinx doet de vrouwen, Kantelberg de mannen. Foto’s moeten in het openbaar zijn gemaakt. En ze gaan niemand zomaar afzeiken. Bij een foto van Estelle Cruyff met een vervaarlijk decolleté wordt opgemerkt dat ze het kleine zwarte jurkje waarschijnlijk als ’tiet-robe noir’ heeft geïnterpreteerd. Ferry Mingelen krijgt het fijntjes om de oren als hij een te grote jas draagt. ’Een overjas is geen buitentent’.

’Hilversum-sausje’

Stijlflaters van de dames zijn vaak overduidelijk: ordinaire outfits en te veel mahoniehouten zelfbruiner. Verrassend genoeg is stijl voor mannen nóg meer een mijnenveld: daar gaat het om subtiele, maar wezenlijke details als de juiste broeklengte of het al dan niet zichtbaar zijn van de manchetten van het overhemd. Sommige BN’ers maken hun eigen kledingkeuzes, velen laten zich – met soms fatale gevolgen – adviseren. Narinx en Kantelberg zien met lede ogen aan hoe celebritystylisten hele groepen BN’ers kleden, waardoor ze allen overgoten worden met het eenvormige ’Hilversum-sausje’. Narinx: „Wendy van Dijk is er een beetje overheen, Chantal Janzen zit er nog middenin, Trijntje Oosterhuis heeft het echt heel zwaar.”

BN’ers hebben de pech dat ze met hun modemissers in de beeldbanken belanden. Gewone Nederlanders kunnen betrekkelijk onopgemerkt de plank misslaan. Het doe-maar-gewoonkloffie zet de toon. Volwassen mannen hullen zich massaal in jongenskleren („Boven de 15 draag je geen capuchonsweater meer. Punt uit”, stelt Kantelberg), vrouwen maken hun feestpak af met een glimmende vleeskleurige panty. Foei, vindt Narinx. „Onder een mooie jurk mag je blote benen hebben. Niemand schijnt te weten hoe je aan een goede zelfbruiner kunt komen. Of ze vinden het te koud, want ze komen natuurlijk met de fiets. Vrouwen bezitten ook maar één veel te grote tas, dat zien we bij Britt Dekker en Anita Witzier. Een tasje moet groot genoeg zijn voor een lipstick en een tampon. De rest stopt je man maar in zijn zak.”

Merkkleding

Dure merkkleding kan natuurlijk erg mooi zijn, maar sla vooral niet door, adviseert Narinx. „De trend is dat mensen die er het geld voor hebben, designerkleding zonder opzichtige logo’s dragen. Of, nog subtieler, kleding waar alleen kenners het aan af kunnen zien. Martin Margiela, bijvoorbeeld. Zijn kleding heeft vier kenmerkende steekjes in de nek. Dat moet je weten.”

Kantelberg: „Statussymbolen zijn voor mannen lastiger. Vroeger kon je het zien aan de mouwknoopjes van het colbert, die moest je los kunnen knopen. Nu zijn het horloges. Een patser kun je aan zijn dikke Breitling herkennen, de man met smaak draagt een IWC.”

Als stijlgoeroe zijn ze bekend geworden. Kantelberg: „De reacties van BN’ers zijn vaak redelijk sportief. De meesten vinden het leuk. Mensen excuseren zich tegenwoordig voor hun outfits. Alsof we de hele dag iedereen de maat nemen.” Narinx: „Natuurlijk niet. Al zijn we als de dood dat iemand nog een keer over ons schrijft.”

Hot or not: BN’ers

Goedgeklede Nederlandse vrouwen, volgens Cécile Narinx: „Neelie Kroes is, zeker voor haar leeftijd, een stijlicoon. Candy Dulfer heeft een geweldige smaak, net als Birgit Schuurman. Sexy, maar dan precies goed.” De dames die vrij consequent de plank misslaan: „Leontien van Moorsel. Die paprikachips-teint! Trijntje Oosterhuis maakt er een zootje van. Als ze binnenkomt, is het alsof er een sirene afgaat. En Yvon Jaspers draagt kleuterkleding.”

Bij de mannen zijn de ’snappy dressers’ volgens Arno Kantelberg Jules Deelder („Geboren om pakken te dragen.”) en Erik Corton („Van combatbroek en vaalzwart T-shirt naar originele combinaties en gedurfde schoenen.”). Verder noemt hij Humberto Tan en Gerrit Hiemstra. Slecht gekleed zijn Maarten van Rossem („Dat morsige imago, dat cultiveert hij speciaal voor tv.”) en koning Willem-Alexander.

Cécile Narinx en Arno Kantelberg: ’Smaak. Ongevraagd stijladvies aan bekende mensen’. Bertram+De Leeuw, 14,95 euro (e-book 7,50 euro).

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.