Burgemeester Bloemendaal moet dokken voor woning

De burgemeesterswoning aan de Zonnebloemlaan in Aerdenhout. Foto Margot Klompmaker

Margot Klompmaker
bloemendaal

Dat hakt er wel in, vond de VVD tijdens de begrotingsbehandeling onlangs. ,,Zo ziet de burgemeester zijn nettosalaris met tien procent verminderen. Dat is nogal wat. Kan daar niet wat aan worden gedaan?"

Zo ver wilde wethouder Tames Kokke niet gaan. Hij meldde wel dat er is geprotesteerd bij het ministerie, maar voorlopig zonder resultaat.

De fikse verhoging van de huren voor ambtswoningen is een gevolg van een heffing van de belastingdienst op de economische meerwaarde van de woning. De gemeente Bloemendaal is een van de weinige gemeenten in de regio met een eigen burgemeesterswoning. Haarlem, Heemstede en Zandvoort hebben er geen. Het pand aan de Zonnebloemlaan in Aerdenhout is in 2007 aangekocht voor ruim 800.000 euro voor Nederveens voorganger Wim de Gelder. De fiscus heeft een aantal jaren geleden alle ambtswoningen in het land getaxeerd.

Het bleek dat hier en daar de economische huurwaarde van de woning hoger lag dan er daadwerkelijk voor werd betaald. Ook in Bloemendaal. De gemeente moet 30.000 euro jaarlijks betalen. Die doorberekenen aan Nederveen (zo’n 2500 euro per maand) vond de gemeente al te gortig. Besloten is dat Bloemendaal 30.000 euro afdraagt aan de fiscus. Nederveen betaalt ongeveer de helft daarvan aan de gemeente terug als huur.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.