Idee voor ijsbaan laait weer op

Schaatsbaan in het centrum van Leiden Foto ANP

Judy Nihof
haarlem

De Grote Markt in Haarlem verdient in december een ijsbaan. Dat vindt de Haarlemse Evenementen Stichting, die dit jaar is opgericht en uit een aantal Haarlemse ondernemers bestaat.

Volgens woordvoerder David Dreese is de Grote Markt een uitgelezen plek voor ’iets moois en groots’ in kerstsfeer, dat langere tijd te bezoeken is.

Gemeenschapsgeld hoeft er volgens Dreese niet aan te pas te komen. ,,De ijsbaan moet een evenement zijn dat zichzelf bedruipt door kaartverkoop en sponsoring’’, aldus Dreese, in het dagelijks leven directeur is van het Amrâth Grand Hotel Frans Hals in de Damstraat.

Vrijwilligers

Hoewel de Haarlemse Evenementen Stichting het ijsbaanidee nog moet onderzoeken, zijn de uitgangspunten duidelijk. Zo moet je volgens Dreese qua grootte denken aan een baan van zeshonderd vierkante meter die drie weken staat. Zo’n baan kost volgens hem 150.000 tot 200.000 euro. Ook staat vast dat je geen ijsbaan kunt runnen zonder een grote groep vrijwilligers. Zij zijn nodig voor op- en afbouw, toezicht, en kaartverkoop. ,,Ik denk dat je zo’n zestig a zeventig vrijwilligers op de been moet kunnen brengen’’, aldus Dreese.

Bloementapijt

Sponsors vinden is lastig in deze tijd van recessie, erkent de hoteldirecteur. Toch ziet hij het niet somber in. ,,Het betekent dat we ons best moeten doen. Met het Bloementapijt, dat medio september te zien was op de Grote Markt, is het ons tenslotte ook bijna gelukt om het financieel rond te krijgen.’’

In 2004 lanceerde de toenmalige wethouder Pieter Barnhoorn ook al een plan voor een ijsbaan op de Grote Markt. Dat plan strandde na fel protest van de marktkooplieden die maandag en zaterdag op de Grote Markt staan. Een rendabele ijsbaan zou dermate groot worden dat de weekmarkten erdoor in het gedrang kwamen.

Toch is het volgens Dreese de moeite waard om opnieuw te onderzoeken of er een ijsbaan kan komen op de Grote Markt. Wellicht is het volgens hem anno 2013 wel mogelijk om de markt met de ijsbaan te combineren.

Wil Haarlem ijsbaan wel?

De Haarlemse Evenementen Stichting wil graag weten of Haarlem een ijsbaan op de Grote Markt ziet zitten. ,,Is er draagvlak voor of leeft het idee alleen bij een select groepje?’’, is de vraag. Hieronder kunt u uw mening geven.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.