Geen schadevergoeding voor bedrijf Plantasol Rozenburg

Het bedrijf van Nico Fernhout is sinds het verdwijnen van het kruispunt Kruisweg-Aalsmeerderweg een stuk slechter bereikbaar.

Bart Boele
rozenburg

Ondernemer Nico Fernhout van Plantasol heeft zijn gelijk gekregen, maar een schadevergoeding is door de gemeente Haarlemmermeer afgewezen. Fernhout moet bij de provincie zijn, vindt de gemeente. Die wees eerder al een schadevergoeding af. Fernhout heeft hierover zijn beklag gedaan bij de gemeenteraad. ,,Ik ben met een kluitje het riet ingestuurd’’, stelt hij.

Plantasol ligt aan de Aalsmeerderweg in Rozenburg, vlakbij de provinciale Kruisweg en was in 2006 zeer goed bereikbaar. Maar vervolgens besloot de provincie Noord-Holland het kruispunt met de Aalsmeerderweg dit jaar weg te halen. Sindsdien ligt Plantasol vrijwel onvindbaar aan het eind van een doodlopende weg. De omzet van het bedrijf, dat mediterrane planten verkoopt, is dramatisch gekelderd.

Afgelopen maand had Fernhout een gesprek met VVD-wethouder Derk Reneman. Volgens Fernhout was zijn verzoek om nadeelcompensatie al afgewezen voordat hij het gesprek had. ,,De jurist die dat advies gaf, heeft geen kaart van de wegenstructuur bekeken, maar er is wel een besluit genomen’’, aldus Fernhout. ,,Er worden onwaarheden verteld. Dat de huidige Kruisweg/N196 geen toegangsweg van Plantasol is. Maar iedereen uit Hoofddorp die bij ons wil komen, moet over de N196 rijden.’’

Volgens wethouder Reneman is de gemeente Plantasol ter wille geweest door tot twee keer toe de bebording naar zijn bedrijf te verbeteren op de nieuw aangelegde wegen in Rozenburg. Daartoe was de gemeente niet verplicht. Het punt is dat Fernhout als ondernemer had moeten kijken naar de plannen van de provincie om de wegenstructuur aan te passen. Toen die plannen bekend werden, in 2010, ,,hadden alle alarmbellen moeten gaan rinkelen. De ondernemer had zich daar in moeten verdiepen’’, aldus Reneman.

Fernhout had zich in 2010 tot de provincie moeten wenden en als hij nu schadevergoeding wil, moet hij nog steeds in ’Haarlem’ zijn en niet bij de gemeente. Als Plantasol wil verhuizen, zal de gemeente met de ondernemer meedenken. ,,Wij zullen helpen waar we kunnen en voorstellen bekijken, op een manier dat we ook eerlijk zijn naar andere ondernemers. Er is sprake van coulance. Er is alleen nog geen ruimte gevonden om te kunnen helpen’’, aldus Reneman.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.