Rob Bolland: een onorthodoxe strijder

Rob Bolland: een onorthodoxe strijder

Ton de Lange
Haarlem

De componist is al jaren in een conflict verwikkeld met auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra. Twee jaar geleden moest daarvoor zelfs de politie opdraven die een zich hevig verzettende Bolland arresteerde in het hoofdkantoor van Buma/Stemra. Bolland kon dat schikken door 460 euro te betalen aan justitie, maar besloot de zaak voor te laten komen.

Dit om opnieuw een podium te creëren voor het onrecht dat volgens hem aan musici wordt aangedaan.

Rob Bolland (58) kwam 25 augustus 2011 letterlijk zijn geld ophalen bij Buma/Stemra in Hoofddorp. Twee eerdere gesprekken eindigden in zo’n slechte sfeer dat de politie werd gebeld. Toen besloot de componist zelf het pand te verlaten. Die 25 augustus is hij onverzettelijk. De dag tevoren laat de Buma/Stemra-directie hem weten dat hem niet de toegang wordt geweigerd, als hij zich tenminste aan de fatsoensregels houdt. Zonder afspraak gaat Bolland weer naar het hoofdkantoor dat hij, naar eigen zeggen, voor een belangrijk deel zelf heeft betaald. Zoals eerder gaat hij dan in de lounge zitten totdat hij te woord wordt gestaan. Als het moet wacht hij tot ’s avonds laat, want creatieve mensen kijken niet naar de agenda. Opnieuw loopt het gesprek niet bevredigend af.

Beslag

Buma/Stemra stelt hem niets te kunnen uitkeren omdat de Belastingdienst beslag heeft gelegd op al zijn gelden. Bolland vertrekt nu niet meer uit eigen beweging. Hij belt met het ANP en doet live verslag van wat volgt: agenten arriveren, zeggen hem weg te gaan en houden Bolland na verzet uiteindelijk aan. Dat was precies de bedoeling, zou de strijder tegen onrecht later verklaren.

Ook bij de behandeling van zijn zaak voor de politierechter zoekt Bolland steeds een podium voor zijn strijd. En voor die van de andere componisten die de publieke tribune vullen. ,,Of u het gelijk aan uw zijde heeft, of dat u als querulant de Buma/Stemra dwarszit, is hier niet aan de orde’’, vindt de officier van justitie, die opnieuw een geldboete eist van 460 euro voor lokaalvredebreuk en verzet bij aanhouding.

Normaal doet de politierechter onmiddellijk uitspraak. Vanwege de complexiteit van de zaak neemt ze er nu twee weken voor.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.