Deel van dossier-Faber blijft geheim

Klaas Carel Faber. Archieffoto

Klaas Carel Faber. Archieffoto

Ron Amesz
haarlem

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) hoeft een deel van het dossier over de Nederlandse oorlogsmisdadiger Klaas Carel Faber niet openbaar te maken. Dat heeft de bestuursrechter in Haarlem donderdag beslist. De Haarlemse publicist en historicus Jan de Roos eiste inzage in het gehele dossier-Faber. Hij wil een boek schrijven over de zaak. Volgens de rechter kunnen sommige stukken echter niet openbaar worden gemaakt, omdat dit de relatie met Duitsland zou schaden.

Nederland probeert Duitsland ertoe te bewegen om Faber in Duitsland alsnog zijn straf te laten uitzitten. De oorlogsmisdadiger werd tot de doodstraf veroordeeld, die later is omgezet tot levenslang. Faber ontsnapte in 1952 uit de gevangenis en leeft sindsdien als vrij man in Duitsland.

De bestuursrechter is het met Opstelten eens dat in verband hiermee de verhouding met Duitsland niet op het spel moet worden gezet. Volgens de rechter is de privacy van Faber geen reden om stukken geheim te houden.

Opstelten moet wel binnen vier weken alsnog een besluit nemen over de openbaarmaking van stukken, waarover tot nu toe geen juiste beslissing is genomen. Het vonnis van de bestuursrechter donderdag is daarom een tussenuitspraak. Hij oordeelde verder dat sommige stukken uit het dossier wel gewoon kunnen worden ingezien.

Staatssecretaris Halbe Zijlstra (OCW) heeft vorige maand in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat slachtoffers van Klaas Carel Faber en nabestaanden onder voorwaarden inzage kunnen krijgen in het dossier-Faber. Dat gaat dan met name om stukken die zich in het Nationaal Archief bevinden.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.