Viaduct A9 over Hoofdvaart later gesloopt

Richard Walraven
Lijnden

Het oude viaduct in snelweg A9 over de Hoofdvaart wordt later gesloopt dan gepland. Het werk vindt niet dit najaar maar pas begin volgend jaar plaats.

Volgens Rijkswaterstaat zijn er twee redenen om de sloop later uit te voeren. Ten eerste wil aannemer CBB zich eerst concentreren op het doortrekken van de afslag S106. Die wordt doorgetrokken naar Lijnden. Daarmee komt er een betere verbinding tussen Lijnden en de wijken in Amsterdam-West. De nieuwe S106 wordt volgens planning op vrijdag 24 november in gebruik genomen.

Een tweede reden om de sloop van het viaduct over de Hoofdvaart later uit te voeren, is dat er momenteel werkzaamheden zijn aan de Akerdijk. ,,We zouden dan met de omleiding van het verkeer in problemen komen’’, aldus Rijkswaterstaat.

Het uitstel van de sloop heeft volgens de dienst geen gevolgen voor de oplevering van het sloopproject en is niet van cruciaal belang voor het uitvoeren van andere werkzaamheden. Rijkswaterstaat belooft omwonenden uit te nodigen voor een bijeenkomst als meer bekend is over de manier waarop de aannemer het viaduct gaat slopen.

De viaducten onder de A9 door in Badhoevedorp, die het noordelijk met het zuidelijk deel van het dorp met elkaar verbinden, worden ook pas volgend jaar gesloopt. Rijkswaterstaat wil de viaducten zo lang mogelijk beschikbaar houden in verband met de bereikbaarheid van sommige delen van Badhoevedorp.

Plesmanlaan

Wel is inmiddels meer bekend over de planning van de sloopwerkzaamheden. De onderdoorgang in de Plesmanlaan is als eerste aan de beurt. Dat werk begint vermoedelijk in maart of april. Daarna is het de beurt aan het viaduct in de Pa Verkuijllaan, dan de Sloterweg en tenslotte de Kamerlingh Onneslaan. Voor elk viaduct komt een plan van aanpak incluis omleiding.

Momenteel is CBB vooral bezig met de aansluiting van de S106 en het afgraven en afvoeren van zand uit de voormalige snelweg. Er wordt naar verwachting zo’n 650.000 kuub zand opgegraven en (net als de andere materialen waaruit de oude A9 bestaat) opnieuw gebruikt.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.