Getuige van veldslag: ’Bel de politie dit ziet ’r niet goed uit’

een verslaggever
Haarlem

Een speler van een van de teams die na de volledig uit de hand gelopen wedstrijd Geel-Wit tegen Olympia moest spelen, rende naar de bar en riep dat de politie gebeld moest worden: ,,Ik ben huisarts, bel de politie, dit ziet er helemaal niet goed uit.’’

Welk team die maandagavond tijdens de zaalvoetbalwedstrijd in de Olympiahal nu precies aanleiding heeft gegeven voor de enorme ongeregeldheden is enkele dagen erna nog steeds niet duidelijk. Op bestuursniveau wordt in ieder geval geen beschuldigende vinger naar de ander gewezen. Als bij de tuchtcommissie van de KNVB de waarheid boven tafel komt, dan zijn ze bereid fors in te grijpen.

Diverse betrokken spelers hebben inmiddels al hun verslag van de aanleiding tot de veldslag op papier gezet en overhandigd aan het eigen clubbestuur.

Die gaan naar de KNVB ter beoordeling. Omdat het om collectief wangedrag van spelers gaat, kan de KNVB een verenigingsstraf opleggen. Er kunnen winstpunten in mindering worden gebracht of een team kan (voorwaardelijk) uit de competitie worden gehaald. In de straf wordt meegewogen wat de vereniging zelf heeft gedaan om wangedrag te voorkomen of achteraf aan te pakken door leden te schorsen of uit te sluiten.

Dat er een zekere rivaliteit tussen de mannen van Geel-Wit 1 en Olympia 2 heerst, is al langer bekend. Beide teams hebben zich vanuit lagere klassementen naar boven gewerkt en gingen in de zalen meermalen de confrontatie aan waarbij ze niet te beroerd waren om fors aanwezig te zijn.

Nadat maandagavond kort na negen uur het openingssignaal had geklonken ontaardde de strijd om de bal al snel in een reeks woordenwisselingen. Op het wedstrijdformulier dat de scheids na de gestaakte wedstrijd inleverde staat dat twee Olympiaspelers door hem van de vloer zijn gestuurd.

Hersenschuddingen

Veel onduidelijker is wat er in de tussentijd heeft plaatsgevonden. Diverse spelers lagen op de vloer, er werd flink geslagen en ballen tegen spelers aangetrapt. Bont en blauw en met hersenschuddingen moesten er uiteindelijk drie naar het ziekenhuis.

Koos Goes begon 45 jaar geleden bij Geel-Wit met het zaalvoetbal en tot op de dag van vandaag is hij binnen de club het aanspreekpunt. ,,Ik heb dit nog nooit meegemaakt. We moeten hier paal en perk aan stellen. Als spelers van Geel-Wit ook schuldig zijn aan deze toestanden dan zal ik niet nalaten ze uit de vereniging te verwijderen.’’

Martijn Hulsebosch is de coördinator van het zaalvoetbal bij Olympia. ,,Onze jongens, het team bestaat uit een Turkse familie, zijn altijd best wel aanwezig in de zaal. We zullen hun heel hard ter verantwoording roepen en waar nodig maatregelen nemen.’’

Olympia 2 voert nu nog de ranglijst aan. Geel-Wit 1 staat met 18 punten afstand op een derde plaats.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.