’Ik heb mijzelf nooit demotivatie toegestaan’

Ed Brouwer

Werkloos geworden, maar in deze crisistijd toch weer een baan weten te vinden? Het kan. Lezers vertellen over hun onverwachte geluk.

Profiel

Naam: Kees van Rijsbergen (60)

Opleiding: mulo

Laatstvervulde beroep: heftruckchauffeur

Zonder werk: van juni 2012 tot september 2013

Nieuwe baan: warehousemedewerker

Zooooo, dat was nog eens schrikken zeg. Kees van Rijsbergen had echt wel met wat opstartprobleempjes rekening gehouden toen hij weer aan het werk ging, maar dit? Nee, dat nooit!

„Ik was de eerste paar weken elke keer lichamelijk kapot, gesloopt”, vertelt Van Rijsbergen, die er nu hartelijk om kan lachen. Maar in september 2013 piepte hij wel anders. „Mijn lichaam deed echt overal pijn, ik had soms zelfs zoiets van: dit gaat niet lukken.”

Die fysieke reactie was helemaal zo vreemd niet, beseft hij nu. Zijn leeftijd vormde daarin uiteraard een factor, maar vooral ook de periode dat hij thuiszat en het niet meer gewend was om te werken: vijftien maanden.

Moeilijke tijd

„Een moeilijke tijd”, zo blikt Van Rijsbergen terug. „Ik heb vaak genoeg gedacht dat ik gewoon niet meer aan het werk zou komen. Hoewel ik echt alles uit de kast heb gehaald om het tij te keren. Zo heb ik een opleiding tot heftruckinstructeur gevolgd om mezelf beter ’in de markt’ te zetten. Ik behaalde het vakbekwaamheidscertificaat en hoopte daarmee op een baan. Inderdaad, hoopte. Want het bleef bij hoop. Ik heb gemiddeld een keer per week gesolliciteerd.”

Alsof werkloos zijn niet al frustrerend genoeg is, doet het uitblijven van reacties daar nog eens een schepje bovenop. „Je solliciteert omdat je meent geschikt te zijn voor een functie. Als je dan niets hoort, ligt demotivatie op de loer. Maar dat heb ik mezelf nooit toegestaan. Ik mocht van mezelf niet opgeven, moest optimistisch blijven.”

Of het aan die instelling is te danken, zal wel nooit duidelijk worden. Feit is wel dat hij hulp uit onverwachte hoek kreeg.

Enthousiasme

„Ik werd op een vrijdag gebeld door een mij totaal onbekend uitzendbureau. Ik was daar niet ingeschreven, maar ze hadden mijn naam van een vacaturesite geplukt. Of ik misschien interesse had in logistiek werk bij een grote lampenfirma in het zuiden des lands? Dezelfde middag kon ik nog langskomen en mijn enthousiasme werd kennelijk zo gewaardeerd, dat ik de maandag erna al aan de slag kon. Echt fantastisch, maar ook een enorme, plotselinge omslag na vijftien maanden werkloosheid.”

Met als gevolg dat hij wekenlang gebroken thuiskwam na een werkdag. „Maar na een paar weken was mijn lichaam eraan gewend. Het dagritme lukt prima, mijn lijf sputtert niet meer tegen en het werk gaat me goed af. Mijn ervaring speelt daarin zeker een rol.”

„Ik heb het nodige geluk gehad”, telt Kees Van Rijsbergen zijn zegeningen. „Maar aan de andere kant: ik heb mezelf ook steeds honderd procent ingezet om een baan te vinden én om van deze baan een succes te maken.”

Ook uw verhaal vertellen? Stuur dan een mail naar:bijlageredactie@hdcmedia.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.