Bratwurst en kimono's

Rijnoeverpromenade, met op de achtergrond de Schlossturm waarin het scheepvaartmuseum is gevestigd. (Foto: DZT)

Terrassen bij de kazematten langs de Rijn. (Foto: DZT)

Het overdekte deel van de Köningsallee. (Foto: DZT)

Köningsallee bij avond.(Foto: DZT)

Voor de kroegen in de Altstadt vormen lange rijen statafels een langgerekte bar.(Foto: DZT)

De bijzondere gebouwen van Frank O. Gehry.(Foto: DZT)

De trendy wijk Medienhafen. (Foto: DZT)

1 / 7
Mirjam van Twisk

Volop Kaffee mit Kuchen en bier met Bratwurst in Düsseldorf. Maar tot die stereotypen hoef je je er zeker niet te beperken. Zo heeft de winkelstad bijvoorbeeld ook een Japanse wijk en 'dansende' flats. Voor de liefhebbers.

Eerst winkelen. Daarna een grote pul Schlüssel-Altbier op een terras. Of Kaffee mit Kuchen. Ook Bratwurst, Zwiebelfleisch en Schweinemedaillons staan op het menu bij de donkerbruine kroegen in de Altstadt van Düsseldorf. Rijen statafels vormen hier samen één grote langgerekte bar.

Met dat imago wordt de invloed van zo'n 7000 Japanse inwoners in deze stad vaak over het hoofd gezien. Toch heeft Düsseldorf een heus 'Little Tokio'. Een wijk met eigen restaurants en gespecialiseerde shops. Verwacht geen sfeervol pittoresk wijkje zoals Chinatown in New York. 'Little Tokio' is zakelijk en efficiënt.

Dat de zevende stad van de Bondsrepubliek vele gezichten heeft, is goed te zien vanuit de Rheinturm. Deze circa 240 meter hoge televisietoren heeft een draaiend restaurant en panoramadek op 170 meter. Eenmaal boven via de lift, ontvouwen parken, promenades en pleinen van de stad zich als een groene 'levende' landkaart.

Groot

De toren staat niet ver van de Rijnpromenade. We wandelen erheen vanaf de Altstadt. Gewoon de rivier volgen. Dan kom je langs de oude verdedigingswerken (kazematten), met véél terrassen. Wel wat groot en massaal allemaal. En de muziek mag hier en daar best zachter. Maar er is een schitterend uitzicht op de rivier en de 'skyline' van het stadsdeel Oberkassel. Bovendien serveren ze heerlijke Flammkuchen, een soort pizza. Oók erg groot trouwens.

Natuurlijk zijn hier vandaan boottochten te maken, onder meer richting Medienhafen. Een nieuw ontwikkelde en bijzondere trendy wijk rondom de Rheinturm. Medienhafen is een regelrechte tegenpool van de traditionele Altstadt. In de ultramoderne, soms 'dansende' architectuur van onder anderen Frank O. Gehry zitten mediabedrijven en trendy restaurants. Zelfs het troittoir volgt de zacht glooiende lijnen van de gebouwen.

Zoals de naam Medienhafen doet vermoeden, is hier een haven. Opvallend rustig deze wijk. Op de achtergrond klinkt het stadse geruis uit een 'andere wereld'.

Voor wie liever niet veel loopt, is er uitgebreid openbaar vervoer. Met de DüsseldorfCard kun je voordelig overal naar toe. Naar een van de vele musea bijvoorbeeld. Gewijd aan Goethe of aan Elvis Presley, aan mosterd of aan keramiek. Kies maar.

De grote Kunstsammlung K20 Nordrhein-Westfalen zit in een imposant modern gebouw. De perfecte omgeving voor werken van Picasso, Matisse, Mondriaan en Andy Warhol. De Kunsthalle ligt er pal tegenover, met vlakbij een park om even bij te komen van zoveel schoonheid. Het scheepvaartmuseum zit in de schattig kleine Schlossturm aan de Rijnpromenade, omgeven door veel terrassen, banken en platanen. Jongeren hangen er rond op de kade.

Hip

Een leuke opmaat naar het wat hippere stadsdeel Carlstadt, iets verderop met veel kleine galerieën. De sfeer is daar meer ongedwongen dan in de museumkastelen Benrath, Jägerhof en Barbarossa Kaiserswerth.

En dan ineens sta je voor het geboortehuis van Heinrich Heine. Op de Bolkerstrasse in de Altstadt kwam de schrijver anno 1797 ter wereld. Heel passend zit er nu een boekhandel. Concertzaal de Tonhalle blaast je echt omver: dit voormalig planetarium heeft een indrukwekkende koepel van 38 meter doorsnee. Goed voor 2000 zitplaatsen. De Japanse tuin aan de Kaiserswerther Strasse iets buiten het centrum is daarentegen aan de kleine kant. Maar ach, wie volop natuur zoekt, moet eigenlijk niet naar een stad.

Wij strijken echter neer op een terrasje. En vergapen we ons aan het veelal oudere, opgedofte publiek dat scharrelt langs de chique modewinkels op de Köningsallee. De boulevard waar merken als Gucci, Versace, Armani en Bulgari over elkaar heen buitelen. Waar bij de ingang een bewaker in onberispelijk pak staat, die de deur voor je opent. De 'Kö', deels overdekt, trekt meer kijkers dan kopers. Ongegeneerd mediterraan flaneren? Welnee, dit is Duitsland, dus wordt er gewandeld van A naar B.

Minder chic en dus betaalbaarder is de nabijgelegen Schadowstrasse en omgeving. Met een opvallend grote Peek & Cloppenburg, Galeria Kaufhof en winkelcentrum Stillwerk. Dat laatste heeft een glazen dak dat er bij mooi weer af kan.

Kiezen

Logeren kan in Düsseldorf echt in alle prijsklassen. Maar wie iets à la de Köningsallee wil, kan vlakbij terecht in het sjieke Steigenburger Parkhotel. Daar wordt in de serre zeer correct thee met taart geserveerd door obers in witte jasjes. Of probeer hotel Nikko, met zijn Aziatische keuken en Japanse kapper. En om de hoek speciaalwinkeltjes met kimono's, zijden jasjes, Japanse boeken en muziek.

Wat betreft eten, zeg het maar. Bij eetcafé Libanon Exclusiv in de Altstadt bijvoorbeeld serveert de ober met liefde een grote waterpijp tijdens een simpele lunch uit de frituur. En bij de Japanners kun je terecht voor een onigiri-snack: driehoekige gevulde rijstballetjes. Bier en Bratwurst zul je er niet vinden, maar wel een andere wereld, zoals Düsseldorf er velen heeft.

Wat & Waar

De afstand Utrecht-Düsseldorf is circa 200 kilometer. Er gaat een rechtstreekse trein vanaf Amsterdam Centraal en Utrecht. Reistijd vanaf Utrecht 1 uur en drie kwartier. Enkele reis vanaf 19 euro.

In het centrum van Düsseldorf mogen alleen auto*s rijden met een groene milieusticker (in Nederland verkrijgbaar bij ANWB en GWK). Parkeren kost tussen de 1,50 en 3 euro per uur. Een goedkope optie is: gratis parkeren op een P+R parkeerplaats en dan verder per openbaar vervoer.

Met de Düsseldorfcard à 9,50 euro kun je een dag met het openbaar vervoer reizen en krijg je korting in musea en attracties. Te koop bij de VVV, schuin tegenover het station.

Speciale feestdagen zijn: 1 mei (Dag van de Arbeid), 3 oktober (Dag van de Duitse eenheid). Ook alle katholieke feestdagen worden gevierd.

Voor meer informatie:

www.germany.travel.nl en

duesseldorf-tourismus.de.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.