Expositie over damast trekt veel bekijks in Historisch Museum

haarlem

,,We hebben echt het gevoel met deze tentoonstelling in de roos te hebben geschoten. Inmiddels hebben al bijna vijfduizend mensen het Historisch Museum Haarlem bezocht en dat is heel veel.'' Dat zegt Els van Uhm Visser namens het Historisch Museum waar tot 13 september nog de tentoonstelling 'Damast, het witte goud van Haarlem' is te zien.

Wegens het grote succes bij het publiek en de vele vraag naar achtergrondinformatie over het Haarlemse damast van weleer heeft conservator Fransje Hovinga-van Eijsden er een boekje over geschreven. Het is in het museum (Groot Heiligland 47) voor 4,50 euro te koop of via de website van het museum te bestellen.

In haar boekje belicht Hovinga hoe Haarlem in de zestiende en zeventiende eeuw wereldberoemd werd door de productie van zeer fijn geweven en bijzonder wit gebleekt linnen damast. Ze beschrijft hoe het damast werd geweven, waarom het Haarlemse damast zo in trek was en waarom alle koningshuizen er hun tafels mee wilden versieren. Haarlems damast was volgens haar toen hét geschenk.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.