Blij dat je ze nog hebt?

Hanneke van den Berg

Voor haar boek ’Wees blij dat je ze nog hebt’ voerde Yvonne Kroonenberg gesprekken met honderden kinderen van hulpbehoevende senioren.

Het beeld dat ze op grond van hun ervaringen schetst, stemt niet bepaald vrolijk. Mensen die hun ouders nog hebben, zijn lang niet altijd te benijden. ,,Het is als proberen om in windkracht 10 overeind te blijven’.

De schrijfster geeft talloze voorbeelden van zichzelf opofferende kinderen die door hun ouders tot wanhoop worden gedreven. Zoals deze: „Als ik binnenkom, zegt ze: ‘Die jurk staat je niet, dat grijs maakt je vaal. Je hebt toch al zo’n bleke huid.’ Ik zeg niks terug. Eigenlijk is haar leven voorbij.”

In plaats van dankbaar te zijn, zijn veel senioren boos dat zij zelf niet meer veel kunnen. „Het slechte nieuws is dat iedereen gezien de huidige regelgeving te maken zal krijgen met de zorg voor ouders, nu het de bedoeling is dat zij zolang mogelijk in hun eigen huis blijven wonen. Niet elke moeder of vader wordt dement, maar wollig in het hoofd wordt iedereen.’’

Impact beleid

De schrijfster heeft overwogen staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) in haar boek op te nemen. „Ik heb gehoord dat hij de zorg voor een ouder familielid aan zijn vrouw overlaat. Dat betekent dat hij geen enkele notie heeft van de impact van zijn beleid.”

Dat beleid voorziet in opheffing in snel tempo van bejaardencentra. De bewindsman vindt dat ‘er weer echte zorgzaamheid vanuit de samenleving moet worden gegenereerd’. „Juist in de eigen woning zijn er risico’s voor vergeetachtige mensen; er is gas, elektriciteit, er zijn drempels waarover ze kunnen struikelen. De druk op mantelzorgers is nu al ontoelaatbaar en wordt met de aanstormende grote groep babyboomers alleen maar groter.”

Zelf heeft ze slechts tijdens de laatste vier weken van haar moeders leven intensief voor haar hoeven zorgen. Dat deed ze om de beurt en in harmonieuze samenwerking met haar broers en zussen. Daarvoor redde haar moeder, die multiple sclerose had in een milde vorm, zich uitstekend. Op die keer na dat zij in windkracht 9 tijdens een wandeling met haar rollator was omgewaaid en haar pols had gebroken. „We kregen met moeite voor elkaar dat zij zich door de thuiszorg liet wassen en aan- en uitkleden. De rest van de taken deden wij. Het was evengoed een heel gedoe. Je zet je bejaarde moeder niet zingend op de wc.”

Haar moeder was volstrekt niet lastig, in tegenstelling tot veel andere ouders.

Chagrijnige senioren

Enigszins wrang is het wel te lezen dat ze concludeert dat juist chagrijnige senioren erin slagen de beste zorg van hun kinderen te krijgen. „Kinderen zijn geneigd eindeloos trouw te zijn aan hun ouders.”

De schrijfster benadrukt respect te hebben voor oudere mensen wier hulpeloosheid begrijpelijkerwijs kribbig maakt. „Natuurlijk is het verschrikkelijk als iemand je huis komt opruimen, precies weet hoeveel je op je bankrekening hebt staan en de incontinentieluiers ziet. Er zijn dan ook niet zo veel dankbare oudjes.”

’Wees blij dat je ze nog hebt’. Atlas Contact, €14,99.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.