Romantiek in een tijdreis

Hanneke van den Berg

Alle magie van de wereld bezorgt je nog geen eeuwige liefde, maar je kunt er de mooiste momenten van je leven tenminste wel een stuk langer door uitsmeren.

Op zijn 21e verjaardag krijgt Tim (Domhnall Gleeson) van zijn vader het familiegeheim te horen: hij kan door de tijd kan reizen. Alle mannen uit de familie kunnen dat. Niet naar de toekomst, wel naar het verleden. Dat is simpelweg een kwestie van in de kast kruipen, je vuisten ballen en je concentreren op het moment waar je naar terug wilt. Volgens zijn vader (een leuke rol van de o zo Engelse acteur Bill Nighy) is de gave niet bedoeld om rijk te worden of om Hitler om te leggen of iets dergelijks, maar gewoon om dingen waar je niet tevreden over bent over te doen. Uiteraard begint de sullige Tim met wat hem het meest bezighoudt: meisjes.

Als koning van de Britse rom-com heeft regisseur Richard Curtis (‘Love actually’, ‘Notting Hill’, ‘Bridget Jones’, ‘Four weddings and a funeral’) geen enkele moeite de juiste, charmante toon te vinden. Een beproefd recept moet je niet veranderen, slechts een beetje aanpassen aan de tijd. Zo gaan de grappen dit keer over orale seks in plaats van over corrigerend ondergoed en heeft de hoofdrolspeler hip rood in plaats van eeuwig donker haar.

Gleeson is een moderne Hugh Grant die even stuntelig als innemend een Amerikaanse schone voor zich probeert te winnen. Rachel McAdams laat zich net als in ‘The notebook’, de heilige graal der romantische films, met graagte kussen in een hoosbui (tja, sommige dingen veranderen nooit). Vol overgave stevent het liefdesduo af op een ‘ze leefden nog lang en gelukkig’-toekomst.Anders dan anders komt dat romantische happy end al halverwege de film. Dat is even wennen voor doorgewinterde Curtis-fans. Maar Curtis legt dit zeer vakkundig uit.Want als de jongen en het meisje elkaar al zo snel krijgen en geen van tweeën dood gaat, waar gaat deze film dan verder over?

Curtis neemt zijn tijd dat laatste duidelijk te maken en doet dat zeer vakkundig. Hij laat ons eerst over allerlei kronkelige Engelse paadjes huppelen alvorens het strand te bereiken. Daar aangekomen blaast de zeewind alle ruis weg. Het duurt met ‘About time’ even voordat je er bent, maar dan besef je dat dit Curtis’ minst oppervlakkige tranentrekker is tot nu toe. Ware liefde gaat immers verder dan simpelweg jongen-krijgt-meisje.

’About time’

Regie: Richard Curtis

Met: Domhnall Gleeson, Rachel McAdams, Bill Nighy

Vier steren

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.