Pompen gemeente oorzaak verzakkingen in Overveen

De droog gevallen vijver aan de Ernst Casimirlaan. Archieffoto

Margot Klompmaker
overveen

De gemeente Bloemendaal heeft een onderzoek laten doen naar de relatie tussen daling van het grondwater en verzakkingen in de Oranje Nassaulaan in Overveen. Uit het onderzoek blijkt dat de verzakkingen vooral het gevolg zijn van het maandenlang verlagen van het grondwater door middel van gemeentelijke pompen (onttrekkingsfilters). Daardoor was de grondwaterstand gemiddeld 25 centimeter te laag.

Grootste vraag is nu: wie draait er op voor de schade? De gemeente Bloemendaal is in principe verantwoordelijk. Wellicht is het verzekeringwerk, maar dat is nog onduidelijk. Aanstaande maandag is een bijeenkomst om bewoners tekst en uitleg te geven. De avond begint om 20 uur in de kantine van de gemeente Bloemendaal, Brouwerskolkweg 2 in Overveen (achter op de gemeentewerf).

De gemeente gaat nog in kaart brengen wat de gevolgen zijn voor de funderingen van de getroffen woningen. Een aantal woningen staat op houten palen met betonnen opzetstuk. De houten palen mogen niet droog komen te staan.

De bewoners aan met name de Oranje Nassaulaan werden vorig jaar opeens geconfronteerd met allerlei mankementen zoals verzakte stoepen, tuinen met schots en scheve tegels, klemmende deuren en ramen, scheuren in het metselwerk. Ook de vijver bij de Ernst Casimirlaan viel voor een deel droog.

Een en ander viel samen met werkzaamheden van de provincie Noord-Holland bij het spoorwegviaduct over de Westelijke Randweg ter hoogte van de Zijlweg. Al snel legden bewoners een link. Zij kaartten de zaak aan bij de provincie. Ook de gemeente Bloemendaal verdiepte zich in de problemen. Volgens wethouder Schep was het grondwater gedaald door bemaling door de provincie. Maar dat dit zulke grote gevolgen zou hebben, verbaasde de gemeente wel. Ook het droogvallen van de vijver was een raadsel, volgens Annemieke Schep.

De provincie Noord-Holland onderzocht de zaak en zag geen verband. De gemeente Bloemendaal besloot een eigen onderzoek te doen.

Daaruit blijkt nu dat de waterstanddaling een samenloop is van omstandigheden. Allereerst was er een langdurige zeer droge periode in de zomer vorig jaar. De vijver is leeggelopen omdat hij na baggerwerkzaamheden eind 2012 is ’lekgeraakt’. Ook het tijdelijk stoppen met de aanvoer van oppervlaktewater van de boezem van Haarlem naar de vijver Ernst Casimirlaan door de werkzaamheden van de provincie speelde een rol. Maar grootste boosdoener is het onbedoeld, continu bemalen door de onttrekkingsfilters. De provincie is niet verantwoordelijk voor de ontstane schade.

Om soortgelijke situaties in de toekomst te voorkomen (dit geldt voor alle veengebieden in Bloemendaal), moet het grondwatermeetnet op sommige onderdelen worden uitgebreid. Ook moet de aansturing en de bewaking van de bemaling nader worden onderzocht en aangepast.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.