Niet op water en brood

Kees van der Linden

Ooit zat ik bij een rechtszaak tegen een winkeldievegge die al vaak vergeefs in de cel was gezet. Toch liet de rechter haar weer 'n maand opsluiten. ,,Niet omdat het helpt, maar omdat wij dan even rustig kunnen winkelen.''

Die rechter wist wat we allemaal al lang weten, namelijk dat gevangenissen zinloos zijn. Criminelen worden er geen haar beter van, integendeel zelfs. Al in de 17de eeuw keerde de bekende humanist Dirck Volkertszoon Coornhert, die in de Haarlemse Jansstraat woonde, zich tegen het louter opsluiten en afranselen van misdadigers. Zet ze liever aan het werk, vond hij, dat is tenminste nuttig. Hij zou het dus vermoedelijk hebben toegejuicht dat de Haarlemse Koepel op termijn gaat sluiten.

Ook de enkelband zou hij een goede vinding hebben gevonden. Want die maand celstraf voor de winkeldievegge kostte de staat minstens 6000 euro. Dan was een enkelband goedkoper geweest. Bovendien, als zo*n vrouw kinderen heeft, bespaar je die een vracht ellende door hun moeder niet bij hen weg te halen.

Maar waarom stuitte staatssecretaris Teeven dan op zo veel verzet bij zijn plan om gevangenissen te sluiten ten voordele van de enkelband? Simpel. Onze parlementariërs weten dat die ingreep hen geen stemmenwinst oplevert. Het volk wil nu eenmaal dat criminelen op water en brood worden gezet.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.